A+ A A-

ODRŽAN SAMIT POGLAVARA ISLAMSKIH ZAJEDNICA REGIONA

     Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je sinoć na protokolarnoj večeri u vili "Gorica" poglavare islamskih zajednica Balkana, koje su predvodili reis turske Islamske zajednice Ali Bardakoglu i njegov crnogorski kolega Rifat Fejzić.

     Svečanoj večeri u vili "Gorica" prethodio je samit islamskih zajedica Balkana, koji je juče popodne održan u podgoričkom hotelu "Premijer".

     Islamska zajednica Crne Gore (ISCG) na jučerašnjem sastanku je od Bugarske preuzela predsjedavanje islamskim zajednicama regiona. Na samitu je razgovarano o saradnji islamskih zajednica i izazovima savremenog svijeta, a upućena je poruka u kojoj se poziva na očuvanje mira u svijetu.

samit2008

     Predsjednik Vujanović na svečanosti je ocijenio da održavanje tog važnog samita u Crnoj Gori predstavlja priznanje ISCG, ali i potvrda "vrijednosti Crne Gore kao države skladnih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa".
     - ISCG je odigrala izuzetnu ulogu u vremenu raspada bivše Jugoslavije pozivajući na mir, toleranciju, skladnost međunacionalnih i međuvjerskih odnosa. U tim teškim vremenima Crna Gora je primila na desetine i stotina hiljada izbjeglica, na desetine hiljada Muslimana i Bošnjaka. Oni su ovdje imali drugi dom, oni su ovdje primljeni otvorenog srca i sa punom srdačnošću, njima je učinjena pomoć da se vrate svojim domovima - naveo je Vujanović na svečanoj večeri kojoj su još prisustvovali poglavari islamskih zajednica Albanije, Grčke, Makedonije, Kosova i Bugarske, te potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder i ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović.
     Aktuelni crnogorski predsjednik je istakao da je ISCG imala izuzetno konstruktivnu ulogu, dala snažan doprinos međunacionalnim i međuvjerskim uslovima.
     - Takođe, ovaj samit doživljavamo kao potvrdu dobrih međuvjerskih odnosa u Crnoj Gori na koje smo ponosni.
     Oni su bili karakteristika prošlosti Crne Gore, oni su osobenost sadašnje Crne Gore i ja vas uvjeravam da će takvi odnosi biti i u budućnosti Crne Gore. Crna Gora je odlučna da podrži i pomogne islamsku zajednicu i omogući sve uslove za njeno nacionalno i vjersko djelovanje u Crnoj Gori - naglasio je Vujanović.
     On je podsjetio da je krajem prošle godine restaurirana Husein-pašina džamija u Pljevljima, a da će u ovoj godini uz podršku Vlade, podgoričke Opštine i drugih donatora, početi izgradnja medrese u Podgorici.
     Reis Fejzić zahvalio se Vujanoviću na svemu što je do sada uradio za ISCG.
     - Želim da konstatujem da ste uvijek imali razumijevanja kad je islamska zajednica u pitanju i nadam se da ćemo i dalje imati korektnu saradnju - rekao je Fejzić.
     Turski reis Ali Bardakoglu sinoć je tokom večere naglasio da je oduševljen ljepotama Crne Gore, ali i "lijepim licima crnogorskog naroda".
     - Mi smo donijeli poštovanje naših naroda da podijelimo sa vama. U svim našim zemljama striktno je odvojena vjera od države i mi radimo u tom okviru. Želim da iskažem u svoje ime i u ime svih muftija Balkana da se striktno protivimo bilo kakvoj radikalizaciji, destabilizaciji ili podrivanju mržnje među vjerama. Ono što je najbitnije je sačuvati mir i visok nivo tolerancije među etničkim grupama, kao što je to slučaj u Crnoj Gori - poručio je turski reis.
     Naredni samit poglavara islamskih zajednica regiona biće održan za pola godine u Prištini.

(www.monteislam.com)