A+ A A-

PISMO KONGRESA BOŠNJAKA SKUPŠTINI CRNE GORE

Skupstina_CGGospodinu Ranku Krivokapiću, Predsjedniku Skupštine

Svim poslanicima Skupštine

 Poštovani predsjedniče,

Poštovani poslanici,

      Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja inicijative određenih političkih, duhovnih i naučnih subjekata u Bosni i Hercegovini, te inicijative Aleksandra Saše Zekovića, istraživača kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori i grupe univerzitetskih profesora i intelektualaca koji su od gospodina Filipa Vujanovića zatražili da sa pozicije čelnika države Crne Gore, uputi izvinjenje građanima, narodima i državnim institucijama Bosne i Hercegovine za počinjene zločine protiv čovječnosti i gruba kršenja međunarodnog humanitarnog prava, što je naravno Vujanović odbio. Time Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike smatra da formalno izvinjenje nikom ne znači ništa za razliku od onog suštinskog, gdje se izražava žaljenje i traženje oproštaja, po uzoru na Willi Brandta, što očito aktuelni crnogorski politički estabilišment još nije dorastao tome. 

     Ako imamo u vidu da je dobar dio političkog kadra slijedio Miloševićevu veliko-nacionalističku politiku. Crna Gora već dugo vremena propušta priliku da se izvine bošnjačkom narodu za genocid koji je nad njima sproveo združeni nacistički režim Srbije, Crne Gore i bosanskih Srba. Građani Crne Gore učestvovali su u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima. Mnogi od njih su učestvovali u najstrašnijim zločinima protiv čovječnosti, skoro nezamislivih da se mogu desiti na kraju 20. vijeka.

     Zbog toga Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike izražavajući mišljenje i volju više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka traži od Skupštine Reublike Crne Gore da usvoji Deklaraciju o pokajanju Crne Gore za njeno učešće u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima. Onaj koji ništa ne učini da izbjegne krvoproliće, saučesnik je u masovnom pokolju ljudskih bića. Sadašnji sastav Skupštine Republike Crne Gore ima priliku da se ne piše u dugu listi crnogorskih učesnika genocida nad Bošnjacima. Vrijeme je da država Crna Gora postane osjetljivija prema grješnosti svojih građana.

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike vas potsjeća da su Bosna i Hercegovina i njen najmnogobrojniji narod Bošnjaci bili svjedoci neizrecive tragedije i zločina, koji se nikad ne može zaboraviti. Pokušaj crnogorskog režima da zajedno sa srbijanskim režimom i režimom bosanskih Srba uništi bošnjački narod, ljude i žene, stare i mlade, bebe i djecu, zbog jedinog razloga što su muslimani, što su prijatelji ideje Bosne i bosanskog duha, zbog toga su bili mučeni, progonjeni, silovani, ubijani, ravan je holokaustu. To je glavni fakat bošnjačke i bosanskohercegovačke historije ovoga vijeka, fakat koji nas, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike koji zastupa interese više od 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka, uglavnom žrtava agresije, genocida i etničkog čišćenja još uvjek zabrinjava.

     Crna Gora još ne žali zbog grešaka i propusta svojih sinova i kćeri. Crna Gora ne žali zbog mržnje, hapšenja, deportacije, progonstava, ubijanja, silovanja i širenja anti-bošnjaštva, što je direktno upereno protiv države BiH.  Vrijeme je da se to prekine. Zato Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva Skupštinu Republike Crne Gore da putem Deklaracije apsolutno osudi pokušaj genocidnog uništenja Bošnjaka i pokušaj uništenja države Bosne i Hercegovine stvaranjem genocidnih paradržavnih satelita unutar jedinstvenog državnog tkiva Bosne i Hercegovine od strane građana Crne Gore.

     Samo sa ovakvom deklaracijom u kojoj ćete ispoljiti tugu, žalost za tragedijom u kojoj je bošnjački narod patio i priznanjem učešća vaših sinova i kćeri u zločinima agresije i genocida možete dovesti do novih odnosa između crnogorskog i bošnjačkog naroda, između država Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Tako ćete skrenuti pažnju na opreznost od crnogorskih zločinačkih grijeha u odlučnom rješenju izgradnje nove budućnosti u kojoj više neće biti antibošnjaštva, već zajedničko međusobno poštovanje, kao što dolikuje savremenom čovjeku i civilizaciji.

Emir Ramić