A+ A A-

UPUTITE IZVINJENJE BOSNI I HERCEGOVINI ZA POČINJENE ZLOČINE

Otvoreno pismo univerzitetskih profesora i intelektualaca Filipu Vujanoviću, Predsjedniku Crna Gora

SA POZICIJE ČELNIKA CRNE GORE UPUTITE IZVINJENJE BOSNI I HERCEGOVINI ZA POČINJENE ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI I MEĐUNARODNOG PRAVA 

Filip_Vujanovic     Nakon što je istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori Aleksandar Saša Zeković prije dva dana uputio otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću u kojem od njega traži da uputi izvinjenje Bosni i Hercegovini sa pozicije čelnika Crne Gore za hapšenja, deportaciju i počinjene zločine koji su počinjeni za vrijeme srpsko-crnogorske genocidne agresije u periodu 1992-1995., otvorenim pismom se oglasila grupa univerzitetskih profesora i intelektualca iz BiH i dijaspore, u kojem se, između ostalog, naglašava
Vaša Ekselencijo,

     Mi, univerzitetski profesori i intelektualci, obraćamo Vam se kao predsjedniku države Crne Gore u namjeri da podupremo napore civilnog društva cijelog regiona kako bi se intenzivirao iskreni proces suočavanja s prošlošću i uz pomoć njega značajnije zbližili njegovi građani, narodi i države.
     Namjera ove inicijative je da uputite, sa pozicije čelnika države Crne Gore, izvinjenje građanima, narodima i državnim institucijama Bosne i Hercegovine za počinjene zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava, za nas ne znači ništa drugo do moguću potvrdu diskontinuiteta sa politikom kršenja prava i sloboda, demokratske konsolidacije i europskih integracija Crne Gore.
     Prihvatanje suočavanja s prošlošću kao prioriteta Crna Gora dobija i priliku, ne samo da afirmira diskontinuitet sa ranijim osvajačkim politikama i praksama, već i da izgradi sasvim drugačiji imidž, odgovornost i kredibilitet u međunarodnoj zajednici.
     Ćutanje administracije o zločinu nad bosansko-hercegovačkim izbjeglicama - Bošnjacima koji su pokušali naći spas od genocida, u susjednoj zemlji (Crna Gora), od osvajačkog rata, pokrenutog zbog velikodržavnih i velikonacionalističkih ambicija, danas i u budućnosti predstavljat će neprihvatljivo ponašanje koje zaslužuje najsnažnije osude svih demokratskih struktura.
     Radi se o zločinima koje je, u skladu sa velikosrpskom ideologijom, politikom i praksom, organizovala i u njima učestvovala crnogorska policija, pa zato je i prepoznata ključna odgovornost države Crne Gore za zločine nad bosanskim Muslimanima. Do danas nije okončana istraga niti je utvrđena individualna odgovornost za zločine nad tolikim brojem sasvim nedužnih građana BiH. Sa druge strane zahtjevi za odštetu preživjelih i članova obitelji lica pobijenih u ovom strašnom zločini uslovljavaju se radnjama za koje očigledno još uvijek ne postoji politička volja.
     Ohrabrujemo Vas da činom izvinjenja građanima, narodima i BiH u cjelini otvorite put, ne samo za razvijanje snažnijih i konkretnijih dobrosusjedskih odnosa, već i pravdi i vraćanju dostojanstva ljudskim žrtvama.
Potpisnici:
Prof. dr. Smail Čekić
, Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava - Sarajevo
Amor Mašović, predsjednik Državne komisije za traženje nestalih
Prof. dr. Ferid Muhić, Filozofski fakultet - Univerzitet «Kiril i Metodij» Skopje
Dr. Muhamed Mešić, naučni saradnik Univerziteta u Sarajevu i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava - Sarajevo
Prof. dr. Šemso Tanković, Ekonomski fakultet - Sveučilište Zagreb
Prof. dr. Safvet Halilović, član Vijeća povjerenika Svjetske unije muslimankih učenjaka - Sarajevo
Doc. dr. Lejla Panjeta, novinarka i režiserka
Dr. Mirsad Mujović, Nezavisni Institut za socijalne studije - Chicago
Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke
Dr. Senad Agić, glavni imam IZB u SAD
Dr. Muhamed Saračević, publicista
Željko Milićević, dipl. Oec, publicista
Nihad Krupić, pisac i publicista
Esad Krcić, glavni i odgovorni urednik web magazina „Bošnjaci.Net"