A+ A A-

PRVO DRUŽENJE ŽEPLJAKA I PRIJATELJA ŽEPE U ŽEPSKOJ DŽAMIJI

     Ideja druženja Žepljaka i prijatelja Žepe, po uzoru na redovna druženja u Rogatici, što je inicirao Hamed ef. Efendić, muftija gorazdanski je stara nekoliko mjeseci, ali se realizaciji iste nije pristupilo ranije iz razloga što je u zimskom periodu putna komunikacija Žepa - Sarajevo otežana.

     Medžlis IZ-e Žepa je odlučio da se od marta do avgusta, svake 1. subote u mjesecu organiziraju redovna druženja; dok su kraći dani, izmežu akšama i jacije, a u ljetnom periodu između ikindije i akšama. Druženja će se inša-Allah organizirati u sve tri žepske džamije: mart i juni, Žepa; april i juli, Godjenje i maj i avgust, Podžeplje.

     Prvom druženju u žepskoj džamiji, koje je održano 01. marta 2008. godine, između akšama i jacije, prisustvovalo je 35 Žepljaka i prijatelje Žepe. Istom je pored svojih velikih obaveza prisustvovao i Hamed ef. Efendić, muftija goraždanski.

zepa1

     Nakon klanjanja akšam-namaza, koji je predvodio muftija goraždanski, sjelo se u halku, te je nakon ašereta koje je proucio Omer ef. Kadrić, prisutne poselamio Edin ef. Šljivar, imam džamije u Žepi, koji je kazao da nam nije za cilj držanje bilo kakvih predavanja, niti tribina, već da se u jednoj opuštanoj atmosferi družimo, uz kahvu, čaj i sok, kako bi se što bolje upoznali.

     Nakon toga se obratio Hamed ef. Efendić, muftija, koji je govorio o važnosti jedinstva muslimana, te pohvalio organiziranje ovog druženja, uz želje i nadu da će nas na narednim druženjima biti mnogo više.

     Potom je prisutne poselamio Nezim ef. Halilović i zamolio prisutne da se svi kratko predstave, kako bi se na taj način još bolje upoznali. Druženje je tako nastavljeno sve do 19,30 bez obzira što je u pola sijela nestalo struje, te se sijelilo uz svijeće.

     Nakon druženja se klanjala jacija namaz, koju je predvodio Edin ef. Šljivar.

     Želja nam je da nas na narednom druženju u Godjenjima, 05. aprila bude inša-Allah bar duplo više, a svi smo se slozili da nam nedostaje sličnih druženja u ime Allaha, dž.š.

NHM