A+ A A-

UČENICI BOŠNJACI TJERANI DA PJEVAJU ČETNIČKE PJESME I LJUBE ČETNIČKE ZASTAVE

protesti     Vijeće tuzlanskoga muftije razmatralo je informaciju roditelja u Republici Srpskoj u kojoj stoji da su posljednji prosvjedi u kojima su sudjelovali i učenici i studenti bili organizirani te da ima slučajeva u kojima su učenici Bošnjaci, bili tjerani da ljube „određene" zastave i pjevaju pjesme za Muftijstvo i za njih neprihvatljivog sadržaja.

     "Protivimo se takvom odnosu prema učenicima i njihovu ljudskom pravu da pripadaju drugom i drugačijem", stoji u priopćenju tuzlanskoga muftija Huseina ef. Kavazović.

     U Tuzlanskome muftijstvu očekuju od službenih institucija da javno osude ovakve pojave i poduzmu odgovarajuće mjere kako škole ne bi širile mržnju i nasilje, nego da se bave odgojnoobrazovnim radom. (Fena)

      U pismu jednog broja roditelja iz Vlasenice, Bijeljine i drugih gradova upućenom muftiji tuzlanskom ističe se  da su na protestima nakon proglašenja Kosova, na koje su morala izaći sva školska djeca, bošnjačka djeca bila prisiljavana od strane srpskih učenika da pjevaju četničke pjesme i ljube četničke zastave. Ovakvi skandali, prema tvrdnjama roditelja, događali su se pred očima nastavnika i profesora. Posebno brutalna ponižavanja doživjela su bošnjačka djeca u Vlasenici i Bijeljini.