A+ A A-

VLADIKA UVRIJEDIO TREBINJSKOG IMAMA

vladika     Gostujući u emisiji „Oči uoči" Radio-televizije RS, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije iz Trebinja u petak navečer nastavio je svoj niz napada na predstavnike Islamske zajednice u BiH i Bošnjake uopće.

     Vladika Grigorije, koji je veoma utjecajan u Hercegovini, ničim izazvan iznio je niz veoma teških optužbi i kvalifikacija na račun glavnog imama u Trebinju Huseina ef. Hodžića.
     S biskupom u Mostaru i s biskupom u Dubrovniku, pa i s muftijom u Mostaru, imam vrlo normalne odnose zato što, prije svega, imam utisak da su normalni ljudi. A imam, neki hodža u Trebinju, koji je sto posto nenormalan čovjek. I ne možeš s njim nikako da napraviš... Zato što je on isfrustriran. Iz Teočaka je došao u Trebinje, pa sad hoće da bude veliki - izjavio je vladika Grigorije.
     Glavni imam Husein ef. Hodžić, komentirajući napade na sebe, rekao je jučer za „Dnevni avaz" da vladika Grigorije poziva na linč protiv njega.
     Ove izjave nikako nisu dobronamjerne. Pozivam vladiku Grigorija da mene i Bošnjake prestane vrijeđati i omalovažavati, jer takvi postupci nikome nisu dobra donijeli. Ti navodi suprotni su duhu kršćanske tradicije. Nedavno sam doživio napade od načelnika Trebinja Dobroslava Ćuka, a sada se u napad uključila SPC. Red nam je da razmislimo šta da činimo sa sobom i kako da se zaštitimo. Jer, ovdje se napada sve što je nesrpsko. Grigorije ne može vidjeti ni mene, ali ni bilo kojeg drugog predstavnika IZ koji hoće isti, ravnopravan tretman sa SPC. Vladika želi nekoga ko će podanički nastupati - rekao je efendija Hodžić.

F. V.

(Dnevni avaz)