A+ A A-

ZNAČAJNE NOVINE U INTERNET PRZENTACIJE GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

ghbiblioteka     Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu u posljednje vrijeme čini značajne napore u pravcu internet prezentacije raznovrsnog rukopisnog i književnog blaga koje čuva u svojim riznicama u cilju što jednostavnijeg pristupa zainteresiranih putem globalne mreže.

     Pored kontakt-informacija, tekstova o historijatu GH biblioteke i tekućih aktivnosti, na internet stranici ove naše važne kulturne institucije http://www.ghbibl.com.ba, posljednjih sedmica ponuđene su nove informacije i otvorene nove kategorije.

     Prema riječima dr. Mustafe Jahića direktora GH biblioteke, premda je još uvijek u toku proces osvježavanja sadržaja i postavljanja novih kategorija, posebno informacija o fondovima Biblioteke, koje će se pojaviti narednih dana, u novoformiranoj kategorij "Sa rafova GH biblioteke" postavljat će se tekstovi i radovi iz starih časopisa i listova čija starost dostiže i po 100 i više godina, zatim prikazi rukopisa koje objavljuje hafiz Haso Popara u listu Preporod.

     Direktor Jahić naglašava kako je intencija da se putem interneta poveže naša dijaspora sa našom bogatom tradicijom, rukopisnom i štampanom građom koja se čuva u GH biblioteci, starim tekstovima i člancima koji se ne mogu pronaći na drugim mjestima.

     U ovoj fazi internet prezentacije omogućen je uvid u sadržaje svih 15 svezaka kataloga arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa koje je izdala GH biblioteka, uvid u sadržaj 14 godišta anala i drugih štampanih izdanja GHB, dok u foto-galeriji posjetioci mogu pogledati neke od izvanredno ukrašenih i raritetnih rukopisa koji se čuvaju u Biblioteci.