A+ A A-

MUFTIJU MOSTARSKOG ČUVA POLICIJA

muftija smajkic     Pripadnici Policijske uprave Mostar pokrenuli su široku istragu o razbojničkom napadu na Rasemu Pajević, komšinicu muftije mostarskog Seida ef. Smajkića. Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio načelnik Policijske uprave Mostar Himzo Đonko, napadač za sada nije uhapšen, ali se na slučaju intenzivno radi.

Operativna saznanja
    
- Obavili smo razgovore s više osoba na okolnosti događaja, i to sa svima koji su mogli nešto reći o slučaju. U toku je prikupljanje operativnih saznanja radi rasvjetljavanja ovog slučaja - rekao je Đonko.
     Istakao je da policija analizira sve aspekte ovog slučaja, uključujući moguće počinioce, nalogodavce, motive. Napad se dogodio u utorak oko 10.30 sati, kada je muškarac s "fantomkom" na glavi upao u kuću porodice Pajević. Ženu je više puta udario po glavi te zaprijetio: "Tebe ću samljeti, a muftiju ću ti zaklati."
     Prema onome što je policiji ispričala napadnuta žena, radi se o punijoj osobi nižeg rasta. Na osnovu svih tih pokazatelja, vjeruje se da cilj napada nije bila gospođa Pajević već porodica muftije Smajkića. Kuća porodice Pajević, naime, nalazi se u neposrednoj blizini kuće muftije Smajkića, pa se pretpostavlja da je napadač pogriješio zamijenivši muftijinu suprugu i gospođu Pajević.
Interes za slučaj
    
Kako saznajemo, nakon ovog događaja pripadnici PU Mostar dežuraju ispred kuće muftije Smajkića u ulici Muje Bejlavca u Mostaru.
     Objekt je 24 sata pod policijskim nadzorom. U to se jučer uvjerila i ekipa "Dnevnog avaza", koja je ispred kuće zatekla policijsku patrolu. Neslužbeno saznajemo da je povodom ovog događaja s muftijom Smajkićem kontaktirao i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji se i kod policije zainteresirao za slučaj. Reis Cerić, saznajemo, danas bi trebao boraviti u Mostaru.
Na "safoviziji" ni riječi o napadu
    
Indikativno je što o napadu, o kojem grad na Neretvi bruji već dva dana, RTV Mostar, odnosno "safovizija", nije objavila ni riječi. Također, informacije nije bilo ni u "Oslobođenju", a za razliku od ova dva medija, svoj posao pravovremenog informiranja javnosti, osim našeg lista, obavila je i državna televizija BHT. 

Autor: F. VELE - M. SMAJKIĆ

(www.dnevniavaz.ba)