A+ A A-

PREPOROD PREŠAO NA PUNU KOLOR TEHNIKU ŠTAMPE

     Islamske informativne novine "Preporod" od novog broja, 1. marta 2008. godine, štampaju se u punoj kolor tehnici. Čestitajući redakciji Preporoda na ovom značajnom iskoraku, prenosimo, tim povodom redakcijski tekst, objavljen u najnovijem izdanju ovog lista.

Poštovani čitaoci,

     U rukama imate peti proj našeg lista od 1. marta 2008. godine (5/871) koji je rađen u punoj kolor tehnici (full-color), što je maksimum savremenog tehničkog i tehnološkog pristupa printanim medijima, posebno onima čije štampanje zahtijeva tzv. rotacija (maksimalna brzina sa maksimalnim brojem primjeraka). Na taj način i "Preporod" se svrstao u red onih listova ove vrste koji su prije nekoliko mjeseci počeli izlaziti u punom koloru (Dnevni avaz i Oslobođenje), čime je, nadamo se, upotpunjena kvalitetna tehnička osnova bosanskohercegovačkog štamparstva, tim prije što je naš list nakon Dnevnog avaza prvi list po broju prodatih primjeraka.

     Također trudimo se da tehnička poboljšanja i inovacije prate i kvalitativna poboljšanja odnosno raznovrsnost tekstova koji će, nadamo se, uspjeti još više i potpunije zaintrigirati vašu pažnju i učiniti "Preporod" istinskim sabesjednikom i informatorom svih onih područja i oblasti koja obrađuje i koje su predmet zanimanja naših čitalaca.

     U svemu tome nastojimo da i vas čitaoce (posebno imame i muallime) angažiramo kao saradnike, ne samo na čitanju, već i na pisanju i dostavljanju onih informacija do kojih ne mogu stići naši dopisnici, kako bi čitaoci imali pregled svih dešavanja i u onim džematima ili medžlisima do kojih rijetko dopiru drugi novinari.

     Vi i sami vidite da već godinama, uprkos svim povećanjima na tržištu, cijena lista ostaje ista. Želja nam je da u ovoj ekonomskoj oskudici na bilo koji način ne povrijedimo svoje čitaoce, a bilo kakvo povećanje cijena, u ovakvim uvjetima, je sasvim sigurno udar na džep potrošača i neka vrsta povrjede "čitalačkog integriteta". Umjesto povećanja cijene, mi povećavamo napore da vam približimo list tako što smo za 100% povećali broj stranica, u koje smo, istina, bili primorani uključiti i one reklamnog karaktera (mada je i reklama svojevrsna informacija), jer bez reklame teško da bismo mogli izlaziti uprkos donacijama i podršci Rijaseta Islamske zajednice, posebno reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i generalnog sekretara Muhameda Salkića, koji zdušno podržavaju naš koncept i razvoj, pošto je ekonomska cijena jednog broja "Preporoda" oko 2,5 DM. Poseban namet je, kao što i pretpostavljate, PDV od 17% koji je nepovratan, tako da mi, koji smo na budžetu, "finansiramo" državu od blizu 100.000 KM godišnje.

     Stoga je posebno značajno da list ima što veći broj pretplatnika odnosno čitalaca, jer sa povećanjem tiraža smanjuje se i ukupna cijena lista, u čemu nam imami mogu mnogo pomoći. Dovoljno je da džematlijama kažu da je "Preporod" izašao i da nabroje neke od tekstova ili tema koje taj broj obrađuje i to će sigurno povećati interesovanje (sadašnjih i budućih) čitalaca.

naslovna

     U ovom broju objavljujemo informaciju iz Udruženja ilmijje Tešanj, u kojoj se govori kako ovaj odbor nagrađuje one imame koji su najaktivniji u distribuiranju i propagiranju našeg lista, te nije čudo što ovaj odbor Udruženja ilmijje već godinama prednjači u broju pretplatnika, mada ga je, i to se mora naglasiti, u zadnjih nekoliko godina prestigao Medžlis Islamske zajednice Zenica, koji je sada, dakako, na čelu distribucije "Preporoda", odnosno broja primjeraka distribuiranih na svome terenu.

     I na kraju, podsjećamo vas da ima dobar broj medžlisa ili odbora koji na vrijeme ne izvršavaju svoje obaveze kad se radi o sredstvima od prodaje lista. Zato i ovaj put i podsjećamo i molimo sve one koji nisu izmirili svoje obaveze prema redakciji, odnosno Rijasetu Islamske zajednice kao izdavaču, da to urade što prije, jer od izmirenja obaveza umnogome zavisi i redovan izlazak i sve ono što je u vezi sa razvojem i kvalitetom lista.

     Zahvaljujući na saradnji, srdačno vas selamimo!