A+ A A-

MEMORANDUM ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Polazeći od:

- znatnog usporavanja reformskih procesa u BiH,

- indiferentnosti UN i EU prema reformskim procesima u BiH,

- opadanja interesa za BiH kod SAD i Kanade zbog predstojećih izbora u tim zemljama

sve učestalijih zahtijeva pojedinaca i institucija u RS za raspisivanje referenduma o otcjepljenju,

- potpunog blokiranja reformskih procesa u BiH od strane RS pravdano napetom političkom situacijom u regionu uz konstantne priče o federalizaciji BiH, to jest rastapanju BiH,

- pojačanog otvaranja diplomatskih predstavništava RS u svijetu kao znak prkosa i radi dokazivanja slabosti državne vlasti u BiH,

- pojačanog djelovanja srpskog lobija u svijetu kako bi se RS osigurao isti tretman kao i Kosovu,

- oportunističkog djelovanja pojedinih hrvatskih političkih subjekata u BiH kako bi se postigao što povoljniji ishod za Hrvate u BiH,

- smanjivanja udjela Bošnjaka u političkoj vlasti u RS zbog sve većeg broja Bošnjaka koji imaju izdatu ličnu kartu i prijavljeni prebivalište u Federaciji,

- OHR, EU i UN ostaju u BiH ali bez značajnijieg pritiska na sve izraženije snage koje nastoje oslabiti državu BiH i demokratske, reformske procese u njoj 

Upravni Odbor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike na sjednici održanoj 23. 02. 2008. godine u ST. Louisu - SAD usvojio je
 MEMORANDUM ZA BOSNU I HERCEGOVINU

 

     - KBSA poziva sve probosanske političke partije u BiH na potpisivanje deklarcije o zajedničkom djelovanju sa jedinstvenim programom u reformskim procesima, odnosno na jedinstveno nastupanje povodom ustavnih promjena, sve u cilju jačanja države BiH i otvorenog, slobodnog, civilnog društva.

     - KBSA poziva sve pojedince i institucije na konstantno promicanje genocida počinjenog od Srba nad Bošnjacima pred svim međunarodnim činiocima i proaktivno sarađivanje sa svim svjetskim organizacijama koje zastupaju žrtve genocida i pokretanje istrage o genocidu u Srebrenici u UN. Opstanak Međunarodnog tribunala u Hagu sve dok se najtraženiji ratni zločinci ne privedu i procesuiraju treba biti nacionalni bošnjački interes.

     - KBSA poziva sve bošnjačke organizacije širom svijeta da pošalju svoje predstavnike na Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike krajem maja ove godine na kojima će se formirati udruženje svjetskih bošnjačkih organizacija radi jedinstvenog djelovanja i u cilju pojačanog afirmiranja interesa Bošnjaka.

     - Pokušaji da se član 17. Zakona o državljanstvu stavi van snage su već pet puta odbijani u Parlamentarnoj skupštini BiH, svaki put od strane poslanika iz RS. Ovi poslanici više ne kriju da je njihov stvarni cilj nastavak radikalne izmjene etničke slike BiH, s obzirom da je većina osoba s dvojnim državljanstvom bošnjačke nacionalnosti. KBSA je protiv prvobitnog popisa stanovništva BiH koji treba navodno prethoditi raspravi o članu 17 jer smatra da predstojeći popis stanovništva u BiH znaći demografsku i statističku legalizaciju genocida nad Bošnjacimna.

     - Pošto već postoji potpora od međunarodne zajednice za izmjenu člana 17, uključujući i sve do sadašnje Visoke predstavnike u BiH, a na osnovu uobičajne evropske i međunarodne praske da države ne ograničavaju dvojno državljanstvo i da bilateralni ugovori ne predstavljaju rješenje za dvojno državljanstvo, KBSA će se još jednom obratiti Visokom predstavniku za zahtijevom da on u skladu sa bonskim ovlastima stavi član 17 i prateče odredbe van snage kako bi se uvriježio neetnički pristup pitanju državljanstva.

     - KBSA poziva sve građane BiH u dijaspori da ubrzano pribave potrebne dokumentacije za izlazak na predstojeće lokalne izbore u BiH jer od njih sada zavisi sudbina države BiH. Rezulltati agresije i genocida mogu biti anulirani ako učinimo da struktura vlasti na svim nivoima u BiH bude proporcionalna strukturi stanovništva BiH prema popisu stanovništva 1991. godine. KBSA se posebno obrača građanima BiH u dijaspori izbjeglih i prognanih iz RS da glasaju na lokalnim izborima u RS i tako svojim aktivnim političkim prisustvom demonstriraju na demokratski način snagu Bošnjaka i jedinstvene, demokratske, prosperitetne države BiH.

     - KBSA poziva sve građane BiH u Sjevernoj Americi sa pravom glasa da izađu na predstojeće izbore u SAD i Kanadi i podrže one kandidate koji imaju najviše izgleda da pomognu jačanju države BiH bez obzira na njihovo generalno političko opredjeljenje.  KBSA poziva lokalne koordinacije KBSA u SAD i Kanadi da se više angažuju u javnom demonstriranju štetnosti rada prosrpskih senatora, kogresmena i članova Kanadskog parlamenta za same SAD i Kanadu.

     - KBSA traži od državnih organa BiH da pokrenu proceduru obavještavanja UN da li je Međunarodni sud pravde povrijedio međunarodno pravo, ignorišući i odbijajući pokrenuti inicijativu za dolazak u posjed skrivenih dokumenta za koje je znala svjetska javnost. Od Savjeta bezbjednosti UN treba zatražiti hitnu reakciju imajući u vidu da Srbija i dalje krši naloge iz Presude MSP, odnosno i dalje krši Konvenciju o genocidu. Predsjedništvo BiH treba pokrenuti proceduru u okviru UN i EU za trajno brisanje i ukidanje naziva MUP RS, zločinačke organizacije odgovorne za genocid u Srebrenici čime se obezbjeđuje poštovanje dijela Konvencije o genocidu koji podrazumjeva sprečavanje i prevenciju genocida. Svim pripadnicima MUP RS i VRS treba trajno zabraniti rad u svim bezbjednosno-obavještajnim strukturama BiH.

     - U uslovima kada su Bošnjaci samo posmatraći svoje sudbine, KBSA poziva sve Bošnjake ma gdje bili na pretpostavljanje i promišljanje jedinstvene bošnjačke vizije putem izrade nacionalnog programa.

     - Bošnjacima trebaji nacionalne institucije koje bi svojim stručnim autoritetom bile nadređene bošnjačkoj politici.

     - Veze sa dijasporom moraju biti državni interes BiH. KBSA poziva bosnjačke političke faktore da upotrebe sva demokratska sredstva da zaštite povratnike od srpskog huliganstva. Povratak Bošnjaka na svoja ognjšta je jedan od prioriteta rada KBSA.  Povratak mora biti ekonomski, politički, kulturno, naučno i bezbjedonosno snošljiv zašto odgovornost snose bošnjački pokitički faktor.

     - Bosanskohercegovačka privredna i industrijska infrastruktura, prirodni resursi i nacionalna bogatstva se moraju zaštiti državnim zakonom. KBSA poziva Parlamentarnu skupštinu BiH i Vijeće ministara BiH da predlože zakon kojim bi se propisale jedinstvene procedure za izdavanje dozvola za koriščenje bogatstva BiH. Za to vrijeme KBSA poziva entitetske vlade da zaustave dalju rasprodaju nacionalnog bogatstva BiH. Do donošenje državnog zakona, KBSA traži od entitetskih vlada i premijera  da obustave bilo kakvu rasprodaju nacionalnog bogatstva BiH, izdavanje bilo kakvih dozvola, koncesija ili odobrenja za koriščenje bh nacionalnog bogatstva. Državni zakon se treba bazirati na jasnim i zakonom propisanim procedurama, te posebno na mogućnosti i potrebi izjašnjavanja građana BiH putem referenduma. U sadašnjoj situaciji raspodjele i podjele nacinalnog bogatstva države BiH, država BiH će uskoro izgubiti svoj grunt. Zato KBSA poziva lidere svih probosanski stranaka da se odmah ukljuće u stvaranje traženog državnog zakona u cilju zaustavljanja rasprodaje nacionalnog resursa države BiH.

Emir Ramić

Predsjednik UO KBSA