A+ A A-

BOŠNJAČKA DIJASPORA TRAŽI ODBIJANJE RATIFIKACIJE SPORAZUMA O DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU

Dom-narodafbih     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu uputili su zajedničko pismo Klubu bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u kojem traže odbijanje ratifikacije Sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Republikom Hrvatskom.

     U ovom pismu se naglašava da 350 hiljada Bošnjaka sjeverno-američke dijaspore traži od svih članova Kluba bošnjačkih delegata Doma naroda jednoglasno odbijanje ratifikacije bilateralnog Sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Republikom

Hrvatskom u korist stavljanja van snage Člana 17, Zakona o državljanstvu BiH.

     Dalje se navodi: " Ratifikacija ovog bilateralnog sporazuma bi značila vašu uključenost u procesu etničkog čišćenja Bošnjaka na teritoriju Bosne i Hercegovine pod okriljem vašeg poslaničkog mandata. 

Poštovani poslanici,

     Na prethodnoj sjednici Predsjedništva BiH, bošnjački član Predsjedništva je glasao protiv odluke o ratifikaciji bilateralnog Sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Republikom Hrvatskom. U skladu sa Ustavom BiH, istu odluku proglasio je destruktivnom po vitalni interes Federacije BiH, te taj proglas uputio vama na potvrđivanje. Obraćamo vam se u ime više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, te u ime više od pola miliona BiH državljanja širom svijeta, sa zahtjevom da taj proglas podržite.

     Ukoliko ovaj ugovor bude ratifikovan prije stavljanja Člana 17 Zakona o državljanstvu van snage, stotine hiljada BiH državljana će biti dovedeno korak bliže ka ispisivanju iz BiH državljanstva. Stoga najsnažnije apelujemo na vas da ne dozvolite da do toga dođe.

     Član 17 nalaže da osoba sa dvojnim državljanstvom gubi BiH državljanstvo osim ako ne postoji bilateralni ugovor između BiH i te države. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje takve ugovore dozvoljavaju, te bi ratifikacija dovela u povlašten položaj BiH državljane sa hrvatskim državljanstvom, dok bi diskriminirala protiv BiH državljanja sa državljanstvima zemalja koje takve ugovore ne sklapaju. Ogromna većina BiH državljana nalazi se u takvim zemljama, mahom zbog genocida i etničkog čišćenja. Ratifikacija bi također potvrdila praksu bilateralnih ugovora, što bi osujetilo napore da se ovaj problem riješi na cjelovit način kroz ukidanje Člana 17. S druge strane, izmjenom Člana 17 bi se rješio problem svih BiH državljana sa dvojnim državljanstvom, uključujući i onih sa hrvatskim državljanstvom, te bi ugovor sa Hrvatskom čak bio suvišan.

     Pokušaji da se Član 17 stavi van snage su već pet puta odbijani od strane poslanika iz RS entiteta. Oni ne kriju da je njihov cilj nastavak radikalne izmjene etničke slike BiH, s obzirom da je većina osoba sa dvojnim državljanstvom bošnjačke nacionalnosti.

     Konstatacija Radomira Živkovića da se „prvo treba izvršiti popis stanovništva, pa tek onda odlučiti da li će se dopustiti izmjena Člana 17" ukazuje na monstruoznost ovih planova, pogotovo jer je i veliki broj BiH državljana srpske nacionalnosti negativno afektiran Članom 17. Živković i njegovi istomišljenici se, međutim, rukovode kalkulacijom da se takav stav „isplati" jer bi na kraju Bošnjaci bili afektirani u mnogo većem broju.

     Međunarodna zajednica podržava obustavu prakse bilateralnih ugovora, te izmjenu Člana 17. Visoki predstavnik Ashdown je istakao da je „uobičajenija evropska i međunarodna praksa da države ne ograničavaju dvojno državljanstvo na slučajeve u kojima postoje bilateralni sporazumi". Visoki predstavnik Schilling je naglasio da bilateralni ugovori ne predstavljaju rješenje, ustvrdivši da je "tokom proteklih godina postalo jasno da mnoge zemlje u kojima živi značajan broj bh. građana ne potpisuju takve sporazume." Konačno, Visoki predstavnik Lajčak je naglasio da Član 17 i prateče odredbe moraju biti stavljeni van snage "kako bi se uvriježio neetnički pristup pitanju državljanstva."

     OHR je potvrdio da ne postoji ustavna ili druga smetnja za stavljanje Člana 17 van snage.

     OHR, međutim, odbija nametnuti izmjene Člana 17, podilazeći sve većim

nacionalističkim pritiscima iz RS entiteta na raznim poljima. Budučnost više od pola

miliona BiH državljana je, stoga, isključivo u Vašim rukama.

     Ukoliko nastavi sa praksom bilateralnih ugovora, Bosna i Hercegovina će poslati poruku međunarodnoj zajednici da je zadovoljna ovim mehanizmom, bez obzira na sve limitacije i diskriminaciju koju proizvodi. BiH će ostati jedna od rijetkih demokratskih zemalja koje nalažu gubitak matičnog državljanstva radi sticanja stranog državljanstva, te jedina zemlja koja dvojno državljanstvo uslovljava bilateralnim ugovorima. Također je realna mogućnost da se određeni broj hrvatskih političara u BiH počne baviti kalkulacijama poput Živkovićevih, odbijajući da podrži napore za stavljanje Člana 17 van snage nakon što problem velikog broja njihovih sunarodnjaka bude rješen kroz ugovor sa Hrvatskom.

     Zbog navedenih činjenica, ugovor sa Hrvatskom je nesumnjivo destruktivan po vitalne interese Federacije BiH, ali i cijele zemlje. Taj ugovor ne samo da diskriminira protiv ogromnog broja BiH državljana svih nacionalnosti, već također prijeti da prejudicira sveobuhvatno rješenje kroz izmjenu Člana 17 za dobrobit svih građana.  Konačno, odbijanje ratifikacije ugovora sa Hrvatskom nije usmjereno protiv hrvatskog naroda jer bi izmjena Člana 17 rješila problem svih BiH državljana, uključujući i one sa hrvatskim državljanstvom. Šta više, bilateralni ugovor sa Hrvatskom ne rješava problem hiljada BiH državljana hrvatske nacionalnosti koji se nalaze u trečim zemljama, poput Kanade, Australije, Argentine i SAD-a, što daje dodatnu potvrdu ispravnosti odbijanja svih bilateralnih ugovora te pristupanja što hitnijoj izmjeni Člana 17. Vaš glas je pogotovo važan u ovom trenutku s obzirom na okolnosti u kojim se Bosna i Hercegovina nalazi. U vrijeme u kom skupština RS entiteta prijeti referendumom, u kom ta skupština devedeset-postotnom većinom potvrđuje veto srpskog člana Predsjedništva BiH na odluku da se Vijeću sigurnosti UN-a uputi zahtjev da osigura izvršavanje Presude Međunarodnog suda pravde od strane Srbije, u vrijeme kada političari iz RS entiteta bez izuzetka aktivno rade na ispisivanju preko pola miliona osoba iz BiH državljanstva, te u vrijeme kada međunarodna zajednica mlako reaguje na takve poteze, bošnjački delegati u

Domu naroda Parlamenta Federacije BiH moraju pokazati puno jedinstvo oko pitanja od najviše strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Stoga, u ime stotina hiljada BiH državljana sa dvojnim državljanstvom najsnažnije

apelujemo na vas da ne dopustite ratifikaciju spomenutog sporazuma već da osigurate

uslove kako bi se ovo pitanje riješilo izmjenom ili ukidanjem diskriminirajučeg Člana 17.

     Predstavnici dijaspore su upozoravali na ovaj problem još kada je procedura za bilateralni ugovor sa Hrvatskom inicirana, ali bez uspjeha. S obzirom da se sada nalazimo na samom kraju tog procesa, vaš glas je od strahovite strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane i daleko će se čuti, upravo kao i glas dijaspore." 

S poštovanjem,

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu