A+ A A-

UNESCO TREBA PROGLASITI ĆUPRIJU NA DRINI ZA NAJKRVAVIJI MOST U SVJETSKOJ BAŠTINI

visegrad15Otvoreno pismo Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja „Žena - žrtva rata" članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Harisu Silajdžiću 

Poštovana gospodo,

     U Višegradu je ubijeno 3.000 civila, među kojima 600 žena i 119 djece, a da ovaj podatak ne piše ni na jednom javnom prostoru u ovom gradu. Najviše masovnih egzekucija izvršeno je na Mostu Mehmed-paše Sokolovića, koji je 11. juna 1992. bio, kao crvenim tepihom, prekriven krvlju bošnjačkih civila. Most Mehmed-paše Sokolvića zavrjeđuje mjesto u svjetskoj baštini, ali - kao najkrvaviji most u svjetskoj povijesti! 

Podrazumijeva se da podržavate nepravdu koja se čini prema žrtvama Višegrada

     To što je ovaj Most uvršten na UNESCO-vu listu kulturne baštine, jeste lijepo, ali je i marginalno u odnosu na činjenicu da nikada ni na jednom mostu nije pobijeno toliko civila, kao u Višegradu, i u ovom i u onom ratu! Valjda su životi žrtava vredniji od graditeljske baštine, i valjda bismo se prije trebali klanjati nevinim žrtvama, nego građevinama!

Gospodine Komšiću i gospodine Silajdžiću,

     Vaša namjera da 25. marta u Višegradu prisustvujete svečanosti otkrivanja ploče na Mostu Mehmed-paše Sokolovića, o uvrštavanju Ćuprije na Drini na listu zaštićenih spomenika svjetske kulture - podrazumijeva da podržavate nepravdu koja se čini prema žrtvama Višegrada. U protivnom, Vaše je mjesto među demonstrantima koji će tog 25. marta podsjetiti da ne može ploča UNESCO-a biti važnija od spomen - ploče žrtvama zločina u Višegradu. 

Grad koji je opsjednut zločinom i zaboravom zločin

     Svako kome ne smeta što Most Mehmed-paše Sokolovića nema spomen-ploču posvećenu hiljadama ubijenih Višegrađana, zapravo svojim nečinjenjem podržava nepravdu i zaborav.    Mi Vas otvoreno pozivamo da stanete na stranu borbe za istinu i za pravdu, koje nema gdje god se negira pravo na pamćenje.
     Dokle god Višegrad ne bude pamtio žrtve Višegrada, i dokle god Ćuprija na Drini bude estradna a ne prevashodno komemorativna kategorija, dotle ni jedan humanista i antifašista nema šta tražiti u ovom gradu koji je opsjednut zločinom i zaboravom zločina!
     Udruženje „Žena -žrtva rata" se bori da Višegrad povrati svoje ljudsko lice i kulturološki dignitet, i mi Vas otvoreno pozivamo da nam se u toj borbi pridružite - tako što ćete bojkotirati priredbu 25. marta, ili tako što ćete biti sa demonstrantima.
     Ovo je NAKRVAVIJI most u svjetskoj BAŠTINI, kaže se u otvorenom pismu.

(www.bosnjaci.net)