A+ A A-

KNJIGA "MUHAMMED: POSLANIK ZA NAŠE VRIJEME" OBJAVLJENA NA BOSANSKOM JEZIKU

Muhammed- naslovnaAutor: Karen Armstrong

Naslov: "Muhammed: Poslanik za naše vrijeme"

Izdavač: Buybook

Prijevod s engleskog: Mirnes Kovač

Sarajevo, 2008

 

     U izdanju izdavačke kuće Buybook objavljena je nova knjiga Karen Armstrong: "Muhammed: Poslanik za naše vrijeme" u prijevodu Mirnesa Kovača. Nijedan pogled na moderni svijet ne može biti potpun bez razumijevanja islama. Da bi shvatili islam, moramo razumijeti Muhammeda - kao poslanika i čovjeka. O Muhammedu je više poznato nego o životu osnivača ijedne druge glavne vjerske tradicije, ali je ipak priča o njemu i njegovom životu često pogrešno shvaćena, čak se i namjerno iskrivljava. Karen Armstrong, autorica bestselera Historija Boga, sada je napisala jedan sažet, umjeren i poučan portret ove poštovane ličnosti. Kroz poređenje sa drugim poslanicima i misticima ona razmatra Muhammedove duhovne ideje i koristi činjenice iz njegovog života - iz kojeg muslimani stoljećima crpe lekcije - da bi načela islama učinila jasnim i pristupačnim za čitatelje svih vjerskih opredjeljenja.

     U predgovoru Približavanje Poslanika islama Zapadnom umu novoj knjizi Karen Armstrong prevoditelj Mirnes Kovač navodi da knjiga "Muhammed: Poslanik za naše vrijeme", kako sama autorica kaže, predstavlja pokušaj dopune ranije knjige "Muhammed: Biografija poslanika", koju je 1991. godine napisala o Poslaniku islama. Međutim, to je sasvim druga, nova knjiga koja je sažetija od prethodne, ali je kao i ona napisana za zapadno, prvenstveno nemuslimansko čitateljstvo s ciljem da se približi ličnost Poslanika islama Zapadnom umu u teškom vremenu naglašene zloupotrebe religije i religijskog. Armstrongova u knjizi iznosi svojevrsnu potvrdu ranijih stavova, a sve to u jeku globalne priče o terorizmu i njenog nasilnog utiskivanja u okvire islama.

     Autorica je duboko svjesna krize današnjeg svijeta, posebice opasnosti koja dolazi prevashodno od nerazumijevanja među civilizacijama, a koje je jako izraženo u međureligijskoj oblasti. Stoga ova knjiga uzima u obzir jezive terorističke akcije koje su od 11. septembra 2001. godine promijenile tok međunarodnih odnosa, i koje su na svjetsku globalnu scenu izbacile islam insinuirajući mu negativne konotacije svih izama. Trend zloćudnog markiranja svega što je islamsko nije se zaustavio samo na "obilježavanju" religijskog sistema kao takvog, već je u duhu stoljetnih zapadnih strahova i predrasuda otišao do blasfemije temeljnih odrednica i svetinja islama - Kur'ana kao svete islamske knjige i njegovog donositelja poslanika Muhammeda. Armstrongova, držeći se humanističkog, kritičkog i izrazito racionaliziranog diskursa, nastoji objasniti i približiti ličnost poslanika Muhammeda, njegovo vrijeme i događaje koji su promijenili kurs historije i čovječanstva.''

     Karen Armstrong rođena je u katoličkoj porodici 1944. godine u Engleskoj. U svojoj sedamnaestoj godini stupila je kao iskušenica u katolički samostan u Triptonu. Nakon sedam godina redovničkog života i bezuspješne potrage za prosvjetljenjem napušta samostan. Od 1982. godine isključivo se bavi pisanjem. Danas je Karen Armstrong vodeći stručnjak iz oblasti religije. Preko dvadeset izvanrednih knjiga stoji u blistavom opusu ove autorice što je opravdano stavlja u vrh autora koji pišu o religiji i religioznosti. Napisala je i piše opsežna analitičko-komparativna djela o judaizmu, kršćanstvu, islamu i budizmu i drugim istočnjačkim religijskim tradicijama. 

     Knjiga "Muhammed: Poslanik za naše vrijeme" u prodaji je u Buybookovim knjižarama po cijeni od 20,00 KM.