A+ A A-

OXFORD: PROGRAM ZA RAZOTKRIVANJE TAJNE VJEROVANJA U BOGA

islam_oxsford     Istraživači sa univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji dobili su finansijsku podršku od skoro dva miliona funti za trogodišnji program čija je ambicija razotkrivanje tajne zašto ljudi vjeruju u Boga.

     Program Centra za nauku i vjeru "The Ian Ramsey" okupit će antropologe, teologe, filozofe i druge istraživače koji će pokušati naći odgovor na pitanje da li vjerovanje u neko božansko biće čini dio čovjekove biti.
     "Postoje mnoga pitanja kao naprimjer što je to urođeno u čovjekovoj prirodi da vjeruje u Boga, bilo da se radi o bogovima ili nečemu nadljudskome i natprirodnome", rekao je direktor centra Roger Trigg.
     On je objasnio da antropološka i filozofska istraživanja pokazuju kako je vjera u Boga univerzalan ljudski nagon, koja postoji u najvećem broju kultura čak i kada se čini da je u uzmaku u nekim dijelovima zapadnog svijeta.
     "Jedan od mogućih odgovora jeste da je vjera početna pozicija, a da je za ateizam možda potrebno više objašnjenja", naveo je on.
     Ovaj trogodišnji program finansira fondacija "John Templeton", neprofitna američka organizacija koja podržava istraživanja o temama vezanim za zakone prirode i duhovnost, prenijele su agencije.

(Sarajevo-x.com)