A+ A A-

NAPAD NA IMAME U PRIJEPOLJU

prijepolje_1_125x93     Posljednjih nedjelja učestale su prijetnje imamu džamije u Lukama i članu povjereništva I.Z. u Prijepolju Samiru ef. Tandiru. Posljednja u nizu je bila od strane Sabahudina Fazlića koju su čuli više džematlija.

     Poslije jacije namaza na kojoj se okupila cjelokupna rodbina Sabahudina Fazlica, smijenjenog predsjednika I.Z., u želji da primora imama džamije efendiju Tandira da podrži samozvani rijaset Jusufspahica i Zilkica. Veća grupa džematlija je odbila da sluša priče tog tipa u džamiji i napustila je džamiju.

     Posebno iznenađenje za sve džematlije bilo je ponašanje Murata Malagića koji vrlo rijetko dolazi u džamiju koji je sve vrijeme vikao na imama i prijetio da ce ga izbaciti iz džamije. Takvo ponašanje sledili su i Smail Fazlić, Zećo Fazlić, Salih Fazlić, Feizo Fazlić, Elmedin Fazlić (svi rodbina smijenjenog Sabahudina koji je ovaj napad na imama i organizovao) i Ibro Fazlić, predsjednik SDA u Prijepolju.

     U odbranu imama stali su Fejzo Veljagic, Ćazim Tandir, Mersid Tandir, Redžo Jonović, Mujo Purković i Izudin Ćatić, oni su apelovali da se vodi miran razgovor, da politici nije mjesto u džamiji i da imam kao i svi ima pravo da bira koga ce podržati. To je ravoltiralo Fejza Fazlića, pa je nasrnuo na Izudina Ćatića, ali su ga vjernici zaustavili.

     U tom trenutku na vratima se pojavljuje glavni imam medžlisa Prijepolje Aref ef. Duraković i imam Murat ef. Bjelak koji nisu stigli ni da uđu u džamiju, a već su napadnuti od strane svih prisutnih Fazlića, Murata Malagica i njegovog sina. Oni su bez ikakvog povoda napali imame, a dzematlija koji je razvadjao I branio imame Mujo Purkovic je udaren I lakes povredjen od strane Murata Malagica. Čim je efendija Aref pozvao policiju napadači su se razbježali. 

Zilkićevi tjelohranitelji izazvali sukob u Brodarevu

     Džematski odbor u Brodarevu je bez znanja džemata je dao podršku samozvanom rijasetu Adema Zilkića. To je izazvalo revolt i nezadovoljstvo džematlija koju su oni pokazali odazivajući se na anketu koju je pokrenulo povjereništvo I.Z. u Prijepolju, kada je preko 90% stanovnika kako Brodareva tako i Komarana dalo podršku glavnom muftiji Muameru Zukorliću i nedvosmisleno odabrali Sarajevo za duhovni centar.

     Na džumi 15.02.2008. godine Skupština  džemata je kao najveći organ u upravljanju džematom htio da glasa o povjerenju džematskom odboru.
     Znajući da nemaju podršku džemata članovi džematskog odbora  njih 4 od 7 (to su inače funkcioneri i članovi SDA) su pozvali u pomoć "svog sefa" Zilkica koji im je poslao 20 tjelohranitelja i isto toliko aktivista SDA iz Prijepolja i Priboja da naprave haos u džamiji i onemoguće izlazni proces.
     Posebno zgražavanje i bijes džematlija Brodareva izazvalo je pojavljivanje Jakuba Lekovića, Nadira Dacića, Rifata Plojovića i Sabahudina Fazlića, koji su inače inicijatori svih sukoba u Prijepolju, a sam Fazlic je bio odbornik SDA u dva mandata.

     Samo prisebnošću džematlija izbjegnut je fizički sukob.

     Prijevremeni izbori u džematu Brodarevo biće održani u najskorije vrijeme.

(www.islamskazajednica.org)