A+ A A-

POČEO PRVI KRUG SEMINARA UDRUŽENJA ILMIJJE

     Prvi krug seminara za imame u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH počeo je 19. februara u Tuzli. Tema ovog seminara je PROJEKCIJA RAZVOJA IZ, a uvodničari - predavači su gosp. Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora IZ i gosp. Hasan Čengić, predsjednik saborske Komisije za vakufe i materijalno jačanje IZ. Učesnici ovog seminara su glavni imami, predsjednici medžlisa Islamske zajednice, članovi Sabora IZ i predjsednici okružnih odbora Udruženja ilmijje.     

seminar3 

   

     U prostorijama Behram-begove medrese u Tuzli su se okupili učesnici sa područja Tuzlanskog muftiluka. Narednog dana, u Kulturnom centru „Kralj Fahd" u Sarajevu je održan seminar za područje Sarajevskog, Mostarskog, Goraždanskog i Zeničkog muftiluka. U četvrtak, 21. februara u Gradskoj vijećnici u Sanskom Mostu seminar je održan za područje Travničkog, Banjalučkog i Bihaćkog muftiluka.    

  seminar

      Gosp. Edhem Bičakčić u svojim nastupima je posebno podcrtao političko okruženje i reperkusije koje ono ima na rad IZ u BiH, i upoznao prisutne sa pozicijom IZ i njenom ulogom u društvenim kretanjima, ulogom Sabora u razvoju IZ u BIH, te programom rada ovoga tijela, koji će biti verificiran na narednoj sjednici.  Posebno zanimanje izazvala su predavanja gosp. Hasana Čengića, čija je tema i bila u skladu sa nazivom saborske komisije na čijem je čelu. Gosp. Čengić je kazao da je, pored rada na povratu vakufske imovine, trajni zadatak IZ razvijanje kulture uvakufljavanja. Također je naglasio važnost savremenijeg pristupa zekatu i razvijanja svijesti o zekatu, nužnost savremenog pristupa članstvu u IZ i prikupljanju članarine, potrebu poduzimanja dodatnih aktivnosti na poboljšaju uslova pri penzioniarnju imama, stambenom zbrinjavanju imama itd.

sanski most 1