A+ A A-

NOVI KONGRESMENI ČLANOVI KONGRESNOG KLUBA BiH U AMERIČKOM KONGRESU

     Zadovoljstovo nam je obavijestiti vas o najnovijim rezultatima akcije popunjavanja Kongresnog kluba prijatelja BiH (Bosnian Caucus) u američkom Kongresu sa novim kongresmenima. Svoje članstvo su potvrdila još četiri kongresmena, Donald Payne (D-NY 10th), Bruce Braley (D-IA 1st), Patrick Murphy (D-PA 8th) i Ander Crenshaw (R-FL 4th) pa tako sada Kongresni klub prijatelja BiH broji 27 članova sa stalnom tendencijom proširenja.

clanovi-kluba

    Kongresmeni: Novi članovi Kongresnog kluba prijatelja BiH

     Zahvaljujemo se i čestitamo lokalnim zajednicama: St. Louis - Missouri, Chicago - Illinois, Louisville - Kentucky, Bay Area - California, Grand Rapids - Michigan, Charlotte - North Carolina, Jacksonville - Florida, Waterloo - Iowa, Utica - New Jersey i Metropolitan - New Jersey koje su izlobirale da njihovi kongresmeni uđu u Bosnian Caucus. Pozivamo ove iste zajednice da se sada maksimalno angažuju kako bi njihovi kongresmeni, ako to već nisu, postali takođe kosponzori rezolucije H.R. 679. 

     S druge strane apelujemo na zajednice: Astoria - New York, Phoenix - Arizona, Des Moines -  Iowa, Hamtramck - Michigan, Atlanta - Georgia, Seattle - Washington, Hartford - Connecticut, Chattanooga - Tennessee i Pennsylvania da ne dopuste da ostnu nevidljive za svoje kongresmene. Dok mnoge zajednice širom USA već uveliko održavaju redovne sastanke sa svojim kongresmenima za vaše zajednice se i ne zna da postoje.

     Za bilo kakvu pomoć pri ovom kontaktirajte nas na: (202) 291-7080 ili baacbh@gmail.com

Intenzivirana kampanja na donošenju rezolucije američkog Kongresa o ustavnim promjenama u BiH

      Zatraziti sastanak sa osobljem ureda kongresmena uobičajena je praksa u komunikaciji između kongresmena i njegovih birača a istovremeno je i privilegija demokratskog društva u kojem živimo. Stoga, pozivamo svakog pojedinca koji može pomoći u ovom pogledu da nam se javi i ukljuci u kampanju oko donošenja ove rezolucije. Mozete nas kontaktirati email-om na baacbh@gmail.com ili telefonom na broj (202) 291-7080.

     Kao što vam je već poznato Bosnjačko-američko savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Washington DC-u je nedavno iniciralo, te uz pomoć novoosnovanog Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu (Congressional Coucus on Bosnia) i njegovog kopredsjedavajućeg kongresmena Christophera Smitha, stavilo u kongresnu proceduru Predstavničkog doma američkog Kongresa novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini (H. Res. 679). Dakle, prvi korak je već savladan samim njenim uvođenjem u kongresnu proceduru.

     Drugi korak koji slijedi je rasprava o njenom sadržaju u Komitetu za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa. Ovo je ujedno i najosjetljivija faza u kojoj je utjecaj protivničkih lobija, u nastojanju promjene teksta rezolucije, najprisutniji. Treći korak je glasanje svih 435 američkih kongresmena o njenom usvajanju, kada se odluka donosi nadpolovičnom većinom.

     Kako bi rezolucija uopšte bila uvrštena u raspravu na Komitetu za vanjsku politiku, potrebno joj je osigurati najmanje 25 kongresmena ko-sponzora, od kojih njih najmanje 10 moraju biti clanovi ovog komiteta. Primjera radi, za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici donesenu prije dvije godine u američkom Kongresu, dijaspora je osigurala 'fantastičnih' 40 kongresmena ko-sponzora. Tako je i ovog puta, u procesu osiguravanja što većeg broja kongresmena ko-sponzora ove rezolucije, uloga dijaspore u SAD-u od presudnog značaja.

     Stoga se ovom prilikom obraćamo BiH dijaspori u SAD-u, odnosno svakom pojedincu posebno da samostalno ili u okviru svoje lokalne zajednice uzme aktivno učešće u donošenju ove izuzetno važne rezolucije za BiH, tako što će kontaktirati district office svoga kongresmena i tražiti sastanak sa osobljem njegovog ureda (staffers). Trebate traziti od vašeg kongresmena da postane ko-sponzor rezolucije (H. Res. 679).