A+ A A-

DODIJELJEN PRVI HALAL CERTIFIKAT U SRBIJI

     Agencija za certificiranje halal kvalitete je prošle godine otvorila odjel u Srbiji koji je zadužen za pružanje usluga firmama zainteresovanim za halal certificiranje svojih pogona i proizvoda. Prva firma koja je prepoznala ovu mogućnost je Radan doo Zmajevo, firma koja se bavi proizvodnjom i preradom smrznutog i sušenog voća i povrća.

Radan_pogon

      Proces implementacije odredbi Halal standarda počeo je u septembru 2007. godine. Certifikacijki audit održan je 12. februara 2008. godine, čime je utvrđeno da je firma Radan doo ispunila sve uvjete i zahtjeve Halal standarda te joj se može dodjeliti halal certifikat.
     Na svečanosti dodjele halal certifikata koja je 18. 02. 2008. godine upriličena u prostorijama firme, muftija novosadski Rešad-ef. Plojović uručio je halal certifikat Dušku Radanoviću, generalnom direktoru Radan doo. Certifkate za interne auditore halal kvalitete dodjelio je Sead-ef. Šaćirović, direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta IZ u Srbiji.
     Svečanoj dodjeli prisustvovali su muftija novosadski Rešad-ef. Plojović, gospodin Amir Sakić direktor Agencije, gospodin Dušan Radanović genralni direktor Radan doo, gospodin Željko Lainović predsjednik opštine, gospođa Snežana Repac predstavnik regionalnog fonda za razvoj, drugi pozvani gosti i predstavnici medija.
     Pored implementacije zahtjeva Halal standarda firma Radan doo je implementirala i druge standarde u svoje pogone kao što su: HACCP, ISO9001, ISO14000 i KOŠER.

(www.halal.ba)