A+ A A-

GODIŠNJA SKUPŠTINA ISLAMSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ

zaglavlje0     U nedjelju 16. 02. 2008./ 09. safera 1429. h. godine u prostorima OKM-a Islamskog centra Zagreb je održana VIII. godišnja skupština Islamske zajednice u Hrvatskoj. Skupštinom je predsjedavao Predsjednik Mešihata, muftija Ševko ef. Omerbašić a izvješća su podnijeli glavni imami i predsjednici svih medžlisa kao i ravnatelj Zagrebačke medrese. Poslije podnesenih izvješća vodila se plodna diskusija o svim važnim pitanjima za islamsku zajednicu. Skupština je intenzivno radila punih 10 sati. 

Obraćanje učesnicima muftije Ševke ef. Omerbašića, predsjednika Mešihata

Poštovane sestre!
Cijenjena braćo!
     Temeljem članka 69. točke 31. Statuta Islamske zajednice u Hrvatskoj, godišnja Izvještajna skupština Islamske zajednice u Hrvatskoj postala je obvezom Mešihata i izvršnih odbora. Današnja godišnja skupština je osma po redu, pa je to dobar vremenski period da ocijenimo da li one polučuju namjeravane rezultate. Meni se osobno čini da su dosadašnji skupovi opravdali naše namjere. Očekujem i od Vas da dadete ocjenu dosadašnjih skupština i ukažete na eventualne nedostatke. 

Dostizanje standarda ISSO 9001
     Prije manje od godine dana održali smo sedmu Izvještajnu skupštinu sa koje smo otposlali nekoliko važnih preporuka organima Islamske zajednice. Prije svega preporučeno je organima IZ da se u narednoj godini učini sve da se dostignu standardi iz međunarodnoga standarda ISSO 9001. Očekujem od Vas svih da se na ovo pitanje svi osvrnete. Već početkom trećega mjeseca QI tim kreće na teren kako bi ustanovio dokle se stiglo u dostizanju tog standarda. Odmah nakon vizitacije pozvat ćemo certifikante iz Njemačke na certificiranje. Oni medžlisi koji ne budu dostigli zahtijevanu razinu, neće se moći uklopiti u sustav Islamske zajednice, čime povlače ozbiljne posljedice za sovom. Već godinu dana naglašavamo da više neće biti odgađanja. Na žalost mogu reći da neki odbori nisu dostavili financijska dokumenta do zadanog roka i morali smo ih posebno obraditi za današnji skup. Sve to govori o krajnje neodgovornom odnosu pojedinaca prema Islamskoj zajednici. Takav se postupak ne može ničim opravdati.
     Na prošlogodišnjoj Skupštini predloženo je da se u granicama Mešihatovih mogućnosti povećaju plaće, što je Mešihat i učinio. Iz izvješća Aziz ef. Hasanovića vidjet ćete kolika su primanja imama i muallima. Mogu slobodno iznijeti činjenicu da su plaće naših imama i muallima veće nego u BiH i državama u okruženju. Primanja imama mogla bi biti i veća ako u radu pokažemo više rezultata i htijenja. S druge strane mi na veliku žalost i dalje imamo mesdžide u kojima se klanjaju samo džume i po neki namaz. Mešihat je prošle godine isplatio za plaće, penziono, zdravstveno i treći stupanj osiguranja za imame 1,575.902,80 kuna. Najveća stavka u rashodima su plaće i prirezi. Svi imami primaju plaće iz dva ili više izvora što ih obvezuje da rade više od svog radnog vremena. 

Povećanje broja vjeroučenika, podbačaj u promociji Medrese i Gimnazije
     Na prošloj Skupštini smo zaključili da se poradi na povećanju broja vjeroučenika. Iz izvješća Aziz ef. Hasanovića vidjet ćemo da se to povećanje i dogodilo, posebno u školskom vjeronauku i to za 846 polaznika. Ukupno u školama smo imali 2988 vjeroučenika. Naročito zamjetno povećanje polaznika vjeronauka bilo je u Splitu, gdje je s 22 vjeroučenika povećamo na 92. Povećanja broja bilo je i u Rijeci i drugim medžlisima, koje ćete nadam se iznijeti u svojim izlaganjima. Razgovarali smo i o smetnjama na vjeronauku i nesporazumima koji nastaju na tom polju. Također očekujemo da i o njima Vi glavni imami i imami govorite i na ovoj Skupštini. Ono što je zabrinjavajuće u dijelu izvješća o vjeronauku, jeste opadanje broja vjeroučenika na vjeronauku u mesdžidima za cijelih 334 polaznika. Razlog tom padu ne znamo, pa zato očekujemo odgovor. Mešihat za slijedeću školsku godinu priprema odvojene udžbenike za sve razrede osnovne škole, kao i jedinstven udžbenik za sve razrede srednje škole. Ti će udžbenici bili ilustrirani fotografijama i crtežima i drugim prigodnim ilustracijama. Ljetni seminar za imame i muallime tretirat će ponajviše naše vjeronaučne udžbenike i metode vjeronauka.
     Odnos Islamske zajednice prema Medresi i Islamskoj gimnaziji također je pitanje koje moramo raspraviti na ovoj Skupštini. Na nedavno održanoj sjednici školskog Odbora konstatirano je da su glavni imami, imami i muallime podbacili u promidžbi upisa djece u prvi razred Gimnazije. U prvi razred upisano je svega 14 učenika i učenica, od kojih jedan se ispisao i sada ih je ostalo svega 13. Nema nikoga iz oni medžlisa koji su do sada davali i po nekoliko učenika. Tako na primjer nema nikoga iz Pule i Siska. Šta je tomu razlog? tek trebamo čuti iz Vaših izvješća. Islamsku gimnaziju osnovali smo kako bi razinu našeg obrazovanja digli na višu razinu i kako bi budućim učenicama i učenicima osigurali mogućnost da uz opće obrazovanje steknu i islamsko kroz četiri predmeta:
1. Vjeronauk po posebnom programu koji  obuhvaća  četiri vjerska predmeta,
2. Kur'an i njegove znanosti,
3. Islamska civilizacija,
4. Arapski jezik.

     Izvršni odbori, a posebice glavni imami, u buduće će imati obvezu u svim osmim razredima osnovne škole promicati upis u islamsku gimnaziju.

Nastaviti proces dokvalifikacije    

     Prošle  godine  govorili  smo  i  Vašem  osobnom   obrazovanju  i doškolovanju, u smislu zahtjeva kako Vaših profesija, tako i ustanova u kojima predajete vjeronauk. Još uvijek deset imama i četiri mualime imaju obvezu se doškolovati. Mešihat je prošle godine odobrio 437 radnih dana imamima i muallimama koji su odlazili na polaganje ispita uglavnom u Bihać, Zenicu, Mostar i Sarajevo. Proces Vaše dokvalifikacije traje vrlo sporo i odužio se u nedogled. S toga Vas pozivamo da taj proces ubrzate, jer u protivnom onima koji troše radne dane preko mjere više nećemo moći odobravati slobodne dane, nego će morati polagati ispite na svoj trošak.
     Kod nekih imama kao da je odgovornost prema radnom mjestu izgubila na značaju. Kao što znate prošle smo godine morali posegnuti za raskidom suradnje s dvojicom imama. Bilo je niz sukoba i neposluha prema šerijatu i imamskoj obvezi, a i prema propisima Islamske zajednice.
     Iz priloženih financijskih izvješća vidljivo je da se i tu stanje u nekoliko popravilo. Odbori su postali svjesniji svojih zadataka i obveza. Ima međutim mišljenja da izvršni odbori imaju velike ovlasti a malu odgovornost. Kada je Mešihat nedavno donio odluku da se imamima za potrebe vjeronauka kupe prijenosni kompjutori, jedan broj odbora tu odluku nije sproveo, iako znadu da je vjeronauk najvažniji zadatak cijele Islamske zajednice. Na žalost neki to ne shvaćaju i prioritete traže u drugim aktivnostima. Pozivam sve predsjednike da tu odluku Mešihata odmah izvrše i omoguće imamima da na vjeronauku polučuju zadate rezultate. Još jednom naglašavam da sredstva od zekata i fltara koja ostaju u odborima, mogu se upotrijebiti samo na razvoju vjeronauka. 

Posvetiti veći pažnju članstvu
     Članstvo islamske zajednice jedno je od pitanja kome predsjednici i članovi izvršnih odbora moraju posvetiti najveću pažnju. Na području Hrvatske prema izvješćima medžlisa ima ukupno 6.607 obitelji članova IZ. To je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 1069 novih članova. Godine 2006. bilo ih je 5.538. Ono što zabrinjava i o čemu se predsjednici izvršnih odbora danas trebaju oglasiti jeste veli broj neredovnih i onih koji nikako ne plaćaju članarinu. Broj onih koji nisu platili članarinu do tri godine je 1296, a preko tri godine 1990, a to je skoro tri i pol tisuće. Od članarine izvršni odbori inkasirali 1,535.701 kunu. Prema tomu 6607 članova prosječno je platilo 232 kune članarine.
     I u akciji zekata i fltara polučeni su bolji rezultati od prethodnih godina. Međutim oni su još nezadovoljavajući ako želimo zadovoljiti naše najminimalnije potrebe obrazovnih ustanova. Naša gimnazija i Medresa nemaju osnovnih uvjeta i pomagala za rad. Našoj gimnaziji potreban je kabinet fizike, kemije i biologije i da nije plemenitih donatora iz naši sredstava ne bismo mogli osigurati iste. Pogledajmo samo uvjete pod kojima se odvija vjeronauk i pomagala pomoću kojih bi djeca brže svladavala nauk svoje vjere, pa ćete vidjeti da treba uložiti maksimalne napore da poboljšamo fond zekata i fltara. Osobno sam se uvjerio da imami o zekatu nemaju dovoljno saznanja. Zato će tijekom ljetnog seminara morati obnoviti neke informacije u svezi toga i napraviti strategiju jedinstvenog nastupa u ovoj akciji.
     Iz izvješća ste vidjeli da Islamska zajednica u Hrvatskoj raspolaže sa 15.583 m2 mesdžidskog, poslovnog i stambenog prostora. Najmanje je mektebskog prostora, a njega je svega 1647 m2. Zanimljivo je da ima više uredskog od stambenog prostora. Sve su do nedostaci koje treba ispraviti. 

Bez dženaze ukopano 44 muslimana i muslimanke
     Prošle godine obavljene su 269 dženaza, ali je bez dženaze ukopano 44 umrlih muslimana i muslimanki. To je zastrašujući podatak, koje nas sve treba duboko zamisliti. S druge strane nisam čuo sa minbere za vrijeme džume-namaza da je i jedan imam govorio o tomu šta znači za muslimana otići na onaj svijet bez dženaze, ili ga kremirani, ali se zato čuje hutbi koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću u kojoj živimo.
     Još je više zabrinjavajuća činjenica da među muslimanima u Hrvatskoj više umire nego se rađa. Kako tom problemu prići i početi ga rješavati, očekujemo odgovor na ovoj Skupštini.
Očekujemo od Vas štovani imami, muallime, predsjednici izvršnih odbora i svi koji ste članovi organa Islamske zajednice ili zaposleni u njoj da dadete sve od sebe za bolji uspjeh Islamske zajednice. Neki pomaci su, kao što vidite, učinjeni ali nisu dovoljni da bismo bili bezbrižni. 

(www.islamska-zajednica.hr)