A+ A A-

PRELAZAK NA ISLAM OTTA LOŠONCA

     "Onome koga Allah želi da uputi - On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi da u zabludi ostavi - On srce njegovo stegne i umornim učini kao da čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi."(125) "Ovo je pravi put Gospodara tvog. A Mi objašnjavamo dokaze ljudima koji pouku primaju."(126) "Njih čeka Kuća blagostanja u Gospodara njihova; On će biti zaštitinik njihov zbog onoga što su činili."(127) (Suretu El-En'am: 125-127)

     U petak, 08. safera 1429.h., što odgovara 15. februaru 2008. godine, u džamiji Kralja Fahda je bilo svečano, jer je toga dana bila ceremonija prelaska na islam, gospodina Otta Lošonca, koji je u islamu sebi uzeo ime Džumua. To je bio njegov najsretniji i najljepši dan, kada se potpuno očistio od grijeha i prihvatio čistu vjeru islam.

Prelazak na islam01

     Gospodin Otto Lošonc, rođen je 30.09.1959. gopdine, u Sarajevu, SR BiH. Stalno je nastanjen u Republici Srbiji, Autonomna pokrajina Vojvodina. Porijeklom je Mađar, svršenik Prirodnomatematičkog fakulteta - Odsijek "Mikrobiologija", u Novom Sadu. Aktivno i pasivno govori devet jezika, 22 godine se bavi naučno istraživačkim radom. Radio je na raznim projektima u Mađarskoj, Njemačkoj i Srbiji. Hobi mu je čtanje i pisanje, izučava matematiku, biologiju, psihologiju i logiku, trenutno radi u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati na projektu prerade morske vode u pijaću vodu. Ima projekte za oplemenjivanje pustinja u arapskom svijetu i pretvaranja u žitna polja i lokacije za proizvodnju zdrave hrane, koja može da podmiri kompletan islamski svijet i obezbijedi izvoz za treće zemlje. Oženjen je i ima dvije kćerke.

     Nakon čitanja bogate biografije ovog našeg brata, pozvao sam ga da se kratko obrati džematu i kaže svoje motive prelaska na islam.

     Dok je govorio, suze radosnice su se slijevale niz lica džematlija, a potom se prolomio Tekbir.

     Potom sam ja kao hatib džamije Kralj Fahd čitao dok je brat Džumua ponavljao Šehadet i imanske šarte.

     Svjedoci za ovaj čin su, po izboru brata Džumue, bili dr. Aćif Skenderović i Šabović Ermegan.

     Nakon kraćeg obraćanja i dove koju je proučio dr. Aćif Skenderović, sa suzama u očima se pristupilo mubarećleisanju ovom našem bratu uz tekbire!

     Molim Allaha, dž.š., da našeg brata Džumuu Lošonca učini časnim i korisnim pripadnikom islama!

Prelazak na islam

NHM