A+ A A-

BOŠNJAČKO-AMERIČKO SAVJETODAVNO VIJEĆE ZA BiH ODRŽALO OKRUGLI STOL U KONGRESU

Kongres_001     Okrugli stol u Američkom kongresu na temu: "Bosna i Hercegovina: Sljedeća faza euro-atlantskih integracija"    

     Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu u saradnji sa Klubom prijatelja BiH u američkom Kongresu organizovalo je ručak i održalo Okrugli stol pod nazivom "Bosna i Hercegovina: Sljedeća faza euro-atlantskih integracija". Na ovaj skup su pozvani šefovi ureda kongresmena članova Kluba prijatelja BiH te drugi mnogobrojni gosti.   Ovo je po prvi put da, nakon osnivanja kongresnog Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu, Savjetodavno vijeće organizuje skup ovakve vrste. Namjera je da se ovakav skup ubuduće održava dva puta godišnje kako bi američki Kongres bio pravovremeno upoznat sa razvojem događa u Bosni i Hercegovini.

     Adna Karamehić, direktor za informisanje Savjetodavnog vijeća otvorila je ovaj skup zahvaljujući se, u prvom redu, osoblju ureda kongresmena Smita i kongresmena Karnahana, ko-predsjedavajućih Kluba prijatelja BiH, na pomoći pri organizovanju ovog skupa.   Gospođica Karamehić je prisutne ukratko upoznala sa radom Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za BiH, ističući kako je namjena osnivanja ovog Savjetodavnog vijeća zalaganje za interese više od 350 hiljada Amerikanaca bosanskog porijekla koji žive u SAD-u.  U uvodnoj riječi se također osvrnula na dosadašnji angažman američkog Kongresa po pitanju BiH posebno ističući nedavno donošenje dvaju rezolucija o genocidu u Srebrenici (H.R. 199 i S.R.134) u oba doma američkog Kongresa. Ostali predstavnici Savjetodavnog vijeća na ovom skupu bili su članovi njegovog Upravnog odbora.

Okrugli_stol_Kongres_01

Članovi Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za BiH 

     Gospoda Jeremy Heldman i Mark Milosch, šefovi ureda kongresmena Carnahan-a i kongresmena Smith-a, održali su potom kratak govor opisujući njihovo pozitivno iskustvo radeći sa bosanskom zajednicom u SAD-u.
     U nastavku rada Okruglog stola Tarik Bilalbegović, potpredsjednik Savjetodavnog vijeća, je govorio o neophodnosti nastavka reformskog procesa u Bosni i Hercegovini u svjetlu njenog uključenja u euro-atlanske institucije, Europsku uniju i NATO. U kontekstu ovaga upoznao je prisutne sa novom Rezolucijom (H.R.679) koja je već u kongresnoj proceduri a koja poziva na temeljitu reformu Ustava Bosne i Hercegovine.
     Prisutni su potom postavili mnoga interesantna pitanja o različitim problemima, uključujući između ostalog i pitanja o reformi policije, potpunosti procesa razoružanja, međuetničkim napetostima i euro-atlantskim integracijama, na koja su im članovi Savjetodavnog vijeća dali odgovore. Komentari vrijedni pažnje koje je imao gospodin Bob Hand, savjetnik pri Američkom helsinškom komitetu, a koji radi na pitanjima Bosne i Balkana još od 1990. godine, bili su od velike pomoći u dijelu pitanja i odgovori ovog Okruglog stola.

(www.bosnjaci.net)