A+ A A-

BOSANSKA GRADIŠKA: PRONAĐENI OSTACI TEKIJSKE DŽAMIJE PODSJEĆAJU NA RATNU DRAMU

     Naša i svjetska javnost je svjedok teške ratne drame i agresije koja se odvijala u Bosni i Hercegovini, njenim gradovima a samim time i u Bosanskoj Gradišci. Historija po ko zna koji put upozorava muslimane na kur'ansku istinu davno izrečenu; ili ćete slijediti Božiji put pa živjeti na način dostojan vaše misije i pod direktnom Allahovom zaštitom, ili ćete krenuti drugim putevima-bilo kojim drugim putevima!-pa ćete se suočiti sa belajima i poniženjima svake vrste.

     Shodno navedenom treba istaći da su muslimani u ovom dijelu BiH bili izloženi itekako belajima i poniženjima. O svim stradanjima muslimana Bosanske Gradiške ostalo je zapisano i pisat će se, ali se valja podsjetiti, jer nas na to upućuju svakodnevni ožiljci.

     Muslimani ne smiju zaboraviti da su doživjeli barikade pred svojim džamijama, već dugo godina odjekuju nam granate kojima su nas bombardovali naše komšije i to na radnom mjestu, u školi, na ulici, psovali su nam svetinje i gazili sve što je sveto, protjerali hiljade muslimana iz svojih kuća i avlija te na kraju srušili 10 bosanskogradiških džamija, dva mesdžida i nekoliko imamskih kuća. Način na koji se sve to radilo prevazilazilo je sve međunarodno poznate i priznate pravne i civilizacijske norme ljudskoga ponašanja.

ostaci porusene  dzamije Tekija

Ostaci šerefe minareta porušene džamije Tekija pronađeni na jednom smetljištu 

     Besim ef. Šeper imam u džematu Obradovac sa par stotina muslimana, koji su  čitav ratni period ostali u Bosanskoj Gradišci, preživio je sve te strahote i nosi ožiljke rana.  Muslimani su evo i u ovim danima u situaciji da se prisjete svega onoga što je ugrožavalo njihov opstanak u svojim domovima. I tamam kad misliš da su ljudi zaboravili- ima ko nije. Naravno, i zemlja trpi svašta pa kao da je prozborila i rekla: ''Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju.'' 

     Prije neki dan prilikom radova na jednom smetljištu, ugledala je svjetlo dana, šerefa minareta porušene gradske džamije Tekija. Bošnjački narod ima ponovo priliku da vidi dio minareta i time da se prisjeća kada su sve džamije srušili povampireni ideolozi i mislili da ih više nikada neće ni čuti ni vidjeti. I oni vide ostatke minareta i svoga nedjela, samo što im je  pogled više uprt zemlji koja očigledano više ne želi čuvati sramotu u svojim grudima. Baš zbog toga, cijenjeni , da bismo Vas i širu  javnost o svemu ovome upoznali što se dešavalo na području Bosanske Gradiške u tom vremenu, potrebno je da znamo i mjerimo vrijeme od tih drama pa sve do danas.

     Treba znati da danas na području Medžlisa IZ Bosanska Gradiška uspješno se obnavljaju svi islamski objekti uključujući i imamske kuće koje su bile spaljene i porušene. Traje obnova još 4 džamije dok smo 7 džamija uspjeli obnoviti i svečano upriličiti otvorenja. Obnavljaju se imamske kuće i mesdžid u mjestu Talovi. I dalje se vrši zaštita vakufske imovine na području Medžlisa.

     Muslimani ovog podneblja ipak uspješno ustrajavaju na očuvanju svog vjerskog, etničkog kulturnog i nacionalnog bića uprkos svim poteškoćama izazvanim političkim, ideološkim, ekonomskim i drugim pritiscima.

     Nakon svega ovoga, musliman mora znati da se bori na strani pravde i na Božijem putu. Takvima je pomoć Božija zagarantovana. Onog na čijoj je strani Allah niko ne može pobijediti. Njemu pripada i ovaj i onaj svijet.

REKIĆ SENAD