A+ A A-

IZGRADNJA ISLAMSKOG CENTRA U MOSTARU MEĐU PRIORITETIMA

Godišnja Skupština Medžlisa IZ Mostar

     Skupština Medžlisa IZ Mostar, u prisustvu više od 100 članova, u subotu 9.2.2008.g., visokom ocjenom podržala je krajnje transparentan rad Izvršnog odbora u protekloj, te na osnovu svrsishodne i temeljite rasprave označila smjernice rada u narednoj godini.  

     Medžlis IZ Mostar je u protekloj godini posebanu pažnju usmjerio obnovi objekata, njihovom održavanju, pripremi dokumentacije, traženju dozvola za rekonstrukciju i gradnju te poboljšanju kadrovske strukture zaposlenih. Konstatirano je da radovi na rehablitaciji džamije Ali paše Rizvanbegovića na Buni teku predviđenom dinamikom, te da će prva faza, izgradnja osnovnih zidova, uskoro biti privedena kraju. Rekonstrukcija Ibrahim ef. Roznamedžijine medrese, po osnovi ulaganja zakupaca je dovršena. Njena obnova umnogome će upotpuniti „izgubljenu sliku" grada Mostara.

P2090041)

     U prošloj godini svečano su otvorene obnovljene džamije u Kruševljanima i Žuljima, izgrađeni mesdžidi u Kozicama i Pograđu, dok je obnova Čučkove džamije u gradu Nevesinju polovično urađena. Pokrenut je projekat i realizirana prva faza arheoloških iskopavanja na lokalitetu blagajske tekije koji je od višestrukog značaja, ne samo za Islamsku zajednicu već i za širu društvenu u našoj zemlji.  U prošloj godini Medžlis IZ Mostar izdvojio je 6000 KM za stipendiranje pet studenata. Ista dinamika stipendiranja studenata je utvrđena i za tekuću godinu. Mektebska nastava u odnosu na predhodnu (2006). god. bilježi bolje rezultate po broju upisanih i redovnih polaznika, učenika u sufari i Kur'anu, te onih koji su okončali učenje hatme.

     Reaktivirajući rad Karađozbegove biblioteke, obogaćivanjem bibliotečko-knjižnog fonda, imenovanjem Savjeta i stvaranjem pretpostavki da bude dostupna javnosti na korištenje, Medžlis je nastavio poboljšavati uvjete educiranja i informiranja članstva o vjerskim i naučnim kretanjima u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

     Fokus rada Medžlisa Islamske zajednice u narednoj godini biće usmjeren na promociju i unapređenje mektebske nastave, radu na kontunuiranoj edukaciji imamskog kadra, na istrajavanju u legitimnom zahtjevu izgradnje Islamskog centra u Mostaru, podršci revitalizacije objekata na cijelom području, posebno na rubnim djelovima općine Mostar i Nevesinje, te pažnji povratničkim džematima.

     Sistematičniji  i efikasniji metodi, neophodni za prikupljanje članarine i konkretniji uvid u članstvo, jedna je od prioritetnih zadaća Medžlisa IZ Mostar. U tom procesu umnogome će pomoći iskustvo stečeno u eksperimentalnom projektu uvođenja džam'atskih matičnih knjiga koji je proveden u džema'atu Zalik U narednoj godini planirano je da se ovaj projekat realizira i u svim drugim džema'atima na području Medžlisa. 

Hasan Eminović