A+ A A-

U BERLINU ODRŽANA MANIFESTACIJA "SANDŽAK-ŽELJA JEDINA"

     Povodom osnivanja regionalnog udruzenja Zajednice sandzacke dijaspore za sjevernu Njemacku sa sjedistem u Berlinu, 08. februara 2008 god. odrzana je predivna manifestacija pod nazivom "Sandzak-zelja jedina" kojoj su prisustvovali eminentni gosti iz Sandzaka i dijaspore.

     Poznata berlinska Vicom sala kapaciteta oko 750 mjesta bila je premala da primi sve one kojima je Sandzak zelja jedina koji su dosli da prisustvuju manifestaciji u povodu osnivanja regionalne podruznice Zajednice sandzacke dijaspore za sjevernu Njemacku.

     Za predsjednika regionalne podruznice ZSD za sjevernu Njemacku izabran je vrijedni privrednik Hasim Kolasinac. On je u svom obracanju porucio da je prioritet regionalnog odbora ZSD da u sjevernoj Njemackoj a posebno u Berlinu gdje je najveca koncentracija nasih sunarodnika formira uslove kako bi se sandzacki bosnjaci sto bolje integrisali u drustvne tokove cuvajuci svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet.

     Predsjednik Zajednice sandzacke dijaspore Edin Salkovic je obracajuci se prisutnima cestitao regionalnom odboru na zapazenom radu i podvukao da je Berlin kao simbol ujedinjenja, sandzackim bosnjacima veliki primjer kako se trebaju ujediniti oko vrijednosti koje ih zblizavaju, naglasavajuci da su Islam i institucija islamske zajednice vrijednosti gdje se treba manifestovati to jedinstvo.

     Imam Islamskog kulturnog centra Bosnjaka u Berlinu Advan ef. Ljevakovic cestitajuci Zajednici sandzacke dijaspore na organizaciji manifestacije podsjetio je da su Zajednica i zajednistvo izgubljena vrijednost bosnjaka muslimana koji je moraju traziti u svojoj vjeri i svojim dzamijama.

     Dekan Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru, dr. Mevlud ef. Dudic je u svojoj besjedi izmedju ostalog naveo da pokusaj razbijanja Islamske zajednice u Srbiji nije uspio, i da se stanje u Islamakoj zajednici smiruje te da predstoji akcija saniranja pocinjene stete od onih koji nisu bili svjesni casti i odgovornosti nosenja ahmedije na glavi.

     Poseban momenat manifestacije dogodio se pri obracanju Muamera Hukica poznatog kao Marko Huck velike nade njemackog boksa koji je s ponosom rekao da kada je u ringu ne bori se samo za sebe nego i za svoju domovinu Sandzak.

     Muftija Islamske zajednice Bosnjaka u Njemackoj Mustafa ef. Klanco upozorio je da je bosnjacki narod danas satjeran u enklave i da je prije samo 13 godina u Srebrenici pred ocima medjunarodne zajednice, pocinjen genocid nad nasim narodom i da zato Bosnjaci nemaju pravo da budu razjedinjeni vec da se moraju izmiriti i cvrsto se drzati Allahovg uzeta.

     Podpredsjednik Mesihata Islamske zajednice u Srbiji i muftija novosadski Resad ef. Plojovic u svom obracanju je istakao da je po prvi put u Berlinu i da je pozitivno iznenadjen organizacijom vjerskog i kuturnog zivota Bosnjaka, te upoznao prisutne sa problemima i potrebama s kojima se susrecu vojvodjanski muslimani.

muftija_berlin08

     Obracanje predsjednika Mesihata Islamske zajednice u Srbiji, glavnog muftije Muamera ef. Zukorlica, doprinjelo je prokljucanju emocija kod prisutnih koji su u vise navrata svojim aplauzima pruzali podrsku dostojanstvnoj borbi sandzackih muslimana olicenoj u licnosti muftije Zukorlica. On je pohvalio sandzacku dijasporu na velikoj energiji u intersovanju o zbivanjima u Sandzaku i naglasio da na sandzacku dijasporu pada veliku emanet pomoci ove ispravne borbe za ocuvanje jednistvene islamske zajednice i dostojanstva muslimana u Sandzaku i Srbiji.

     Hor Ilahija i Kasida „Selsebil" iz Priboja je u pauzama izmedju govornika odusevljavao prisutne izvodjenjem ilahija i kasida te dokazao da je spreman za velike rezultate kako u domovini tako i u dijaspori.

     Na kraju je Rizo Hamidovic poznata legenda sandzacke sevdalinke priredio nezaboravan muzicki nastup, posebno inertpretirajuci hit pjesmu "Oj Sandzaku mjesto moje drago" koja je mnoge nakratko vratila svome domu i svojim najmilijma.

(www.islamskazajednica.org)