A+ A A-

BOGAT PROGRAM AKTIVNOSTI UDRUŽENJA ILMIJJE

Održana sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH
     U četvrtak, 7. februara u Sarajevu održana je četvrta sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je usvojen Plan i program rada Udruženja za 2008. godinu.

     Glavni odbor je planirao da u tekućoj 2008. godini glavni akcenat stavi na poboljšanje statusa imama. U tom cilju svi projekti Udruženja na svim nivoima bit će usmjereni na poboljšanje materijalne i statusne pozicije imama, aktivnih i onih u penziji.

     Tako je na osnovu prispjelih rezultata ankete koju je proveo sekretarijat Udruženja definiran zaključak da se Glavni odbor obrati Rijasetu IZ s prijedlogom da donese odluku kojom će se naložiti svim zaposlenim u IZ izdvajanje 1 % od netto ličnog dohotka u Fond za penzionirane imame. Glavni odbor je donio odluku da se formira fond za hadž.  Imenovana je tročlana komisija koja će izraditi prijedlog pravila i kriterija za prikupljanje sredstava i odabir kandidata za odlazak na hadž.

ilmijja

     Angažmanom predsjednika Udruženja, Muharem ef. Hasanbegovića obezbjeđena su inicijalna sredstva za Fond, tako da se za narednu godinu planira slanje nekoliko imama na hadž, kao nagrada za poseban uspjeh u radu.  Na sjednici je donesena odluka o jedinstvenoj visini članarine za sve članove Udruženja. Visina članarine iznosi 3 KM mjesečno. Razmatrano je stanje u odboru Udruženja Bihać, te je u vezi s tim zatraženo da se o tome prethodno očituje Okružni odbor Udruženja ilmijje Bihać. Prihvaćen je i prijedlog Okružnog odbora Tuzla o dopuni Statuta Udruženja  u vezi sa pravima uposlenika u IZ u BiH, a  u skladu sa propisima Islamske zajednice u BiH i Zakona o radu.

     Glavni odbor je odlučio da izdvoji jednokratnu novčanu pomoć za nekoliko svojih članova, čiji su zahtjevi razmatrani na sjednici.

A.Z.