A+ A A-

U BRITANIJI POTREBNO BOLJE POZNAVANJE ŠERIJATSKOG PRAVA

Rowan_Williams      Postojeći pravni sistem možda ne može zadovoljiti zahtjeve društva utemeljenoga na religijskom pluralizmu, izjavio je četvrtak kanterberijski nadbiskup Rowan Williams, ocijenivši da je poznavanje islamskoga šerijatskog zakona "neizbježno u Velikoj Britaniji" kako bi se unaprijedila socijalna kohezija i omogućilo muslimanima da biraju pravni sistem.

     Muslimanima bi trebalo predložiti da izaberu hoće li rješavati finansijske i druge sporove shodno šerijatskoj proceduri ili uz pomoć postojećega zakonodavnog sistema, rekao je nadbiskup Williams u intervjuu BBC-u.
     Kanterberijski nadbiskup je istaknuo da je u Britaniji "potrebno bolje poznavanje šerijatskog zakona" i dodao kako vjeruje da niko normalan ne bi želio vidjeti u zemlji "onu vrstu nehumanosti koja se provodi u zakonskoj praksi u pojedinim islamskim državama".
     Opaska nadbiskupa Williamsa usmjerena je na to da potakne širu raspravu u Britaniji o tome koliko su ograničeni napori da se integrira muslimanska zajednica koja u toj zemlji broji 1,7 miliona ljudi, napomenula je agencija DPA.
     Nadbiskup je postavio pitanje može li postojeći pravni sistem zadovoljiti zahtjeve društva zasnovanog na vjerskom pluralizmu, istaknuvši kako bi Britanija trebalo da se "suoči sa činjenicom" da se pojedini njezini građani ne oslanjaju na britanski pravni sistem.
     Kanterberijski nadbiskup Rowan Williams nalazi se na čelu svjetske Anglikanske crkve koja ima više od 70 miliona članova

(Fena)