A+ A A-

STOP PROIZVODIMA BEZ HALAL CERTIFIKATA

logotip     Nezaobilazno mjesto na karti zemalja bivše Jugoslavije za sve velike tvrtke koje žele izvoziti svoje proizvode u zemlje Bliskog istoka zasigurno je Tuzla. Naime, u Tuzli se nalazi Agencija za certificiranje halal kvalitete, bez čije je dozvole gotovo nemoguće izvoziti proizvode u islamske zemlje.

     Činjenicu da u svijetu živi oko 1,8 milijardi muslimana prepoznale su brojne tvrtke iz Hrvatske, koje na više od 1000 svojih različitih proizvoda imaju oznaku halal kvalitete.
Certifikat u Tuzli
    
- Agencija za certificiranje halal kvalitete pokriva cijelu regiju, odnosno BiH, Hrvatsku, Srbiju, a uskoro Sloveniju i Crnu Goru. Dosad je više od dvadesetak tvrtki iz Hrvatske završilo postupak certificiranja.
     Kraš s više od trideset svojih proizvoda, Podravka, odnosno njezine četiri tvrtke, Perutnina Ptuj, Agrocroatica Nova... samo su neke tvrtke koje su dobile oznaku halal kvalitete, a prva je bila Stella Croatica iz Splita. Trenutačno su u postupku certificiranja svojih proizvoda i PIK Vrbovec, Podravkine tvrtke, Klaonica nojeva, Vindija, Improm i mnoge druge tvrtke, dok je zanimanje pokazao i svjetski proizvođač ulja Castrol - kazao nam je voditelj Odjela za certificiranje Valdet Peštalić. 
Islamske zemlje
     Agencija za certificiranje halal kvalitete je, po odredbama Codex Alimentarius, svjetski prihvaćenog kodeksa za halal hranu, te na osnovi odredaba Zakona o položaju vjerskih zajednica i crkava u BiH, jedina institucija koja je ovlaštena za izdavanje certifikata za halal kvalitetu i odobravanje uporabe oznake halal na proizvodima. Kako nam kaže Peštalić, do pojave Agencije vrlo je malo proizvoda s halal oznakom bilo prisutno na svjetskom tržištu.
     Postoji veliko zanimanje za izvoz proizvoda u islamske zemlje. Ukupni potencijal halal tržišta do 2010. procjenjuje se na oko 500 milijardi dolara - kaže Peštalić. Agencija izdaje certifikate i za ugostiteljske objekte. Prvi takav zahtjev tražio je hotel "Izvor" iz Srbije i restoran organske hrane u Sarajevu.
     Dokazano je da hranu s halal oznakom kupuju svi, ne samo muslimani, jer je to zdrava hrana. Stoga me čudi što uz autoceste još nema takvih restorana. Halal kvaliteta postaje trend i sinonim za zdravu hranu - kaže Peštalić.  

(www.vecernji.hr)