A+ A A-

IZJAVA O OSUDI PROPAGANDE VJERSKE MRŽNJE PROTIV BOŠNJAKA

bosnjacinet     Dr. Darko Trifunović, koji se je proglasio ekspertom na području terorizma, te nakon što je bio otpušten iz diplomatske službe Bosne i Hercegovine zbog krivotvorenja osobnih dokumenata, je u zadnjih nekoliko sedmica otvoreno napao web magazin Bošnjaci.net, u kojem surađuju Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Albanci, Turci i pripadnici drugih nacija i vjera koji uzimaju Bosnu i Hercegovinu za svoju domovinu ili su joj iskreni prijatelji.

     On je nazvao urednike Bošnjaci.net magazina „Islamskom ekstremističkom grupom" i  „bijelom Al-Qaidom", zaboravljajući, pri tom, da u redakciji ovog magazina rade, uz druge, i pravoslavci i katolici. U tim mnogobrojnim napadima koji su se pojavili preko raznih blogova, čak je optužio i da mu se je prijetilo smrću.

     Trifunovićeve špekulacije o terorizmu su bile u prošlosti diskeditirane. Po navodima „Sloboda govora u jugozapadnoj Europi: Nezavisni mediji i samo-kontrola" (ISBN 978-954-9396-05-8), objavljeno je u Mreži profesionalaca u medijima jugo-istočne Europe, kako slijedi:

     „Iako se smatraju izjavama eksperta i time zadovoljavaju formalne zahtjeve Zakona o štampi, ove naprosto divlje špekulacije koje se prezentiraju kao „ozbiljna" informacija su uvreda logici, kao prvo, te isto tako uvreda Bošnjacima".

     Njegova e-mail adresa se nalazi na web sajtu Kongresa srpskog jedinstva, Chicago, Illinois. On je, isto tako, suradnik u terrorfinance.org , organizaciji koja na izgled nema što reći osim sijanja mržnje protiv Islama.

     Darko Trifunović je, očito, u društvu negatora genocida Srebrenice. kao što je organizacija ISSA u kojoj rade ljudi koji se bave špekulacijama o konspiraciji i terorizmu. Godine 2002. Trifunović je napisao izvještaj o Srebrenici u kojem tvrdi da je bilo pobijeno samo 100 „Orićevih boraca", negirajući sudski dokazan genocid nekih 8.000 Bošnjaka (Međunarodni sud pravde, Haag, 27. februara 2007.)

      Mi, pripadnici pravoslavne i katoličke vjere, osuđujemo Darka Trifunovića i njegovu propagandu vjerske mržnje i pozivamo sve ljude Balkana, i šireg okruženja, da se ne daju zavesti ovakvim ekstremističkim podvalama.

     I, na kraju, ne smijemo zaboraviti da mu je 11. Kongres europske policije, održan 29. i 30. januara 2008. u Berlinu, uskratio pravo nastupa iako je prvotno bio pozvan. Izgleda da su u laži kratke noge. 

Autori izjave: Danijel Željković, New York

                       Sonja Radošević, Podgorica

                       Željko Milićević, 2035 Othello Avenue, Ottawa, Ontario, Kanada

Datum:            07. februar 2008.