A+ A A-

ZAVRŠEN PRVI DAN SEMINARA O ZEKATU

     Prezentacijom šest referata danas je u Sarajevu završen prvi dan seminara o zekatu u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

     Na početku seminara reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je iskazao zadovoljstvom organizacijom seminara i otvaranjem ozbiljnih rasprava o zekatu, jer je stav Rijaseta Islamske zajednice da u narednom periodu posebnu pažnju posveti zekatu, hadžu i vakufu i u narednom periodu ovakvi seminari će se organizirati i o problematici vakufa i pitanju hadža.

     Prema riječima reisu-l-uleme za Islamsku zajednicu nije više pitanje da li je zekat farz, nego je težište na tome da se nađe adekvatan jezik da se muslimanima objasni ovaj propis, da se radi na podizanju njihove svijesti. Reisu-l-ulema je naglasio da je temeljno pitanje kako sakupljati i distribuirati zekat u čemu treba da pomogne ovaj seminar.

IMG_1898S    

Pozitivan trend sakupljanja zekata u BiH

     Mr. Elnur Salihović u referatu ''Analiza akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u prethodnom periodu sa posebnim osvrtom na 2007. i potencijali i perspektive razvoja sistema promocije, prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra '' iznio je podatke o realizaciji akcije zekata u 2007. godini ističući da je zabilježen porast sredstava od zekata za 14, 72% u odnosu na 2006. godinu, dok je u iznosu od 43% zabilježen rast sredstava od zekata za period 2003-2007.

     Prema ovoj analizi prvih 10 medžlisa po ukupljenom zekatu su medžlisi Islamske zajednice Sarajevo, Gazi Husrev-begov vakuf, Zenica, Tešanj, Živinice, Tuzla, Brčko, Gradačac Gračanica i Puračić, dok je u dijaspori na prvom mjestu Njemačka, potom slijede Švedska, SAD, Švicarska, Austrija...

     Mr. Elnur Salihović je naglasio da je trend prikupljanja sredstava zekata u BiH u porastu za razliku od bošnjačke dijaspore gdje se bilježi konstantan pad. Salihovič je uvjerenja da je procenat ukupljenosti zekata u BiH ispod 5% od procjenjivih potencijala, dok se oko 50% sadekatu-l-fitra uplati od procjenjivih mogućnosti.

     Za poboljšanje akcije zekata Mr. Salihović je predložio izradu strategije na period od 5 godina, poboljšanje motivacije, otvaranje investicionih projekata za zekat, potreba bolje medijske promocije, otvaranje mogućnosti naplate putem interneta, SMS-a, pozivom na broj i sl. 

Važna uloga imama

     Mr. Muharem ef. Omerdić u referatu ''Uloga imama u sistemu promocije i prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra - osvrt na prošlost, trenutno stanje i perspektive'' dao je kraći historijski osvrt na akcije prikupljanja i promocije zekata unutar Islamske zajednice, zalažući se za jačanje svijesti džematlija o važnosti zekata, davanju adekvatnih šerijatskih objašnjenja, kvalitetnije predramazanske pripreme u kojima bi se vršili analitički osvrti na dosadašnje rezultate radi identificiranja manjkavosti, uključivanje istaknutih džematlija u prikupljanje akcija zekata koji bi pomagali imamima i činili jedan tim.

     Upoznavanje džematlija sa ramazanskim aktivnostima u sklopu kojh će se promovirati i akcije zekata, postavljanje posebne knjige u džematima u kojima bi se registrirali davaoci zekata, čitanje izvještaja o prikupljanju zekata, opskrbljivanje imama i džematlija adekvatnom literaturom i promotivnim materijalima o zekatu i njegovoj distribuciji, zatim pravljenje analiza po džematima, medžlisima i muftijstvima o vođenju akcija zekatu jesu neke od mjera koje je Muharem ef. Omerdić sugerirao u svom izlaganju. 

Brojne barijere

    Mustafa ef. Gobeljić imao je temu ''Barijere između davaoca i prikupljača zekata i kako ih prevazići'" i kazao da su hadž i zekat dvije najzapostavljenije dužnosti kod muslimana.

      On je naglasio da postoje brojne barijere na relaciji davaoci-sakupljači zekata od kojih su najznačajnije: sama ljudska priroda, jer je u primcipu teško ljudima da odvoje dio svojih materijalnih dobara, zatim nepoznavanje problematike zekata ili propisa o zekatu, nedovoljna educiranost sakupljača, njihova slaba motiviranost ili osjećaj da rade za nekoga drugoga i sl.

     Gobeljić je predložio da se pripremi studija kao odgovor na tretiranje različitih aspekata zekata, da se javnosti prezentiraju izvještaji o prikupljenim i distribuiranim sredstvima zekata, organiziraju saminari o zekatu, da se tokom ramazana otvori "vruća linija" između Islamske zajednice i sakupljača zekata, pripreme kratke upute o zekatu i da se dugoročno više pažnje posveti edukaciji i stimulaciji sakupljača, jačanju svijesti džematlija i jačanju autoriteta Islamske zajednice.    

Nema nastavnih jedinica o iskustvima zekata u BiH

     Mr. Mirnes Kovač govorio je o ''Proučavanju zekata u obrazovnim institucijama IZ u BiH i njegov značaj za njihovo funkcioniranje'' i na bazi selektivne ankete među učenicima i profesorima fikha u Gazi Husrev-begovoj i Behram-begovoj medresi, te studentima i predavačima na Fakultetu islamskih nauka i Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, naglasio da učenici i studenti posjeduju određena, ali nedovoljna, teoretska znanja o zekatu, međutim dosta slabiji je njihov praktični segment, sama primjena zekata u konkretnim situacijama.

     Prema riječima Kovača u nastvnom procesu je nedovoljno zastupljeno iskustvo i tradicija prikupljanja zekata u BiH i kroz organe i ustanove Islamske zajednice, a posebno je zabrinjavajuće da ni u jednom udžbeniku koji tretitra pitanja zekata nema ni jedne nastavne jedince ili teksta koji bi objasnio praksu zekata u BiH i njegovu realizaciju kroz institucije IZ-e. 

Savremene fetve

     Dr. Enes Ljevaković u referatu pod naslovom "Karakteristične fetve savremenih fakiha značajnih za razumjevanje zekata" izložio je šest fetvi u kojima se tretiraju različiti aspektui zekata koje bi se mogle primjeniti na BiH i čija bi rješenja mogla održavati naše potrebe. Bilo je riječi o fetvama vezanim za zekat na trgovačku robu, zekatu na lična neimovinska prava ( autorska prava, trgovačko ime i znak), zekatu na fabričke proizvode i robu, zekatu na sirovinu i gotov proizvod, zatim zekatu na dionice, kamatu, obveznice, štednju za kupovinu stana itd. 

Više od 250 radova o zekatu

     Osman Lavić u tekstu "Bibliografija zekata na bosanskom jeziku" podijelio je radove o zekatu na dva perioda: do 70-tih godina XX vijeka u kojem periodu je objavljeno  nedopustivo malo radova o zekatu i drugi period od 70-tih godina XX vijeka kada je pokrenuta akcija zekata za potrebe vjersko-prosvjetne djelatnosti, Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka što je rezultiralo objavljivanjem značajnog broja radova i tekstova o zekatu.

     On je kazao da je u proteklih 110 godina objavljeno preko 250 radova o zekatu, najviše u Preporodu, a potom u Glasniku. 

Diskusije

     U diskusijama koje su vođene nakon izloženih referata Mirsad ef. Mahmutović je predložio da se jedan ovakav seminar organizira u bošnjačkoj dijaspori, muftija Hasan ef. Makić založio se za veću koordinaciju Ureda za zekat sa terenom, hafiz Ismet ef. Spahić je potencirao podizanje svijesti o važnosti zekata, jer, po njemu, zekat ovisi o imanu, dok je Senaid ef. Kobilica podržao organiziranje seminara o zekatu u dijaspori i naglasio da dijaspora puno kalkulira po pitanju zekata.

     Muftija Seid ef. Smajkić izjasnio se protiv nagrađivanja imama iz sredstava zekata kao mogućoj motivaciji, a muftija Husein ef. Smajić je predložio da se da se pripremi knjiga o zekatu koja će se dati svakom imamu, zamjerajući na činjenici da islamske zajednice u Hrvatskoj i Srbiji, premda imaju obavezu uplaćivanja iznosa od 5% na račun Rijaseta, to ne čine.

     Reisu-l-ulema je u svojoj diskusiji naglasio da "mi unutar Islamske zajednice imao svoje klišee" i treba ohrabriti Ured za zekat da ide ka novim prostorima, jer je ključno pitanje kako doći do onih koj ne dolaze u džamiju, kojima džamija nije izvor informacija, koji komuniciraju posredstvom interneta.

     Također reisu-l-ulema se založio da se projekat zekata postavi na široke osnove i da je važno da se obuče ljudi koji ne rade u Islamskoj zajednici da govore o zekatu.

     Reisu-l-ulema je pohvalio napore Ureda za zekat koje čini na otvaranju novih perspektiva u razumijevanju i promoviranju zekata.

     Muharem ef. Hasanbegović se založio za ujednačavanje našega govora o zekatu i postizanju što usaglašenijih stavova po pitanju zekata. Šefko ef. Tinjak je iznio svoj utisak da se o zekatu, hadžu i vakufu stidljivo govori u džematima i da mi radije govorimo o drugim pitanjima islama, ali bježimo od materijalnih obaveza koje je islam propisao. 

Sutra nastavak

     Seminar nastavlja sutra sa radom, a referate će izložiti mr. Amel Kovačević ''Uspješni modeli promocije i prikupljanja zekata u svijetu: (Malezija) i mogućnosti primjene uspješnih iskustava u BiH'', mr. Semir Ibrahimović ''Značaj primjene savremenih sredstva komunikacije i plaćanja u sistemu promocije, prikupljanja i raspodjele zekata u BiH'', Ekrem Tucaković "Medijska promocija zekata - trenutno stanje i perspektive'', Muhamed Salkić ''Sistem raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra iz fonda Bejtul mal'', mr. Edin Smajić ''Ured za zekat i obuka kadrova''.