A+ A A-

SAOPŠTENJE MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE CRNE GORE POVODOM NAPISA U MEDIJIMA

Mesihat IZ u CG     Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, na sastanku održanom u srijedu, 30. januara, kojem su prisustvovali pored članova ovog tijela i glavni imami iz svih odbora sa teritorije Crne Gore, kao i članovi Glavne izborne komisije, raspravljajući povodom napisa u medijima izdaje sljedeće:
SAOPŠTENJE

     - Proizvoljni su, neosnovani, netačni i neargumentovani svi navodi iznijeti u medijima oko navodne neregularnosti produženja mandata reisu Islamske zajednice, kao i izbora odbora Islamske zajednice.
     Prvo, Sabor Islamske zajednice u Crnoj Gori na sjednici održanoj 5. aprila 2007. godine, kojem je prisustovalo 20 članova, od ukupno 22 ( od kojih je jedan preminuo a drugi odselio u drugu državu) jednoglasno je donio odluku o izmjenama i dopunama Ustava Islamske zajednice Crne Gore, kroz četiri amandmana, od kojih se jedan odnosi na dužinu trajanja mandata reisa, što je upodobljeno ustavima islamskih zajednica iz okruženja - da mandat traje šest, umjesto četiri godine, a sve je objavljeno u Islamskim novinama „Elif" broj 40, april/maj 2007. godine.
     Drugo, Glavna izborna komisija koju je formirao Mešihat, u skladu sa Ustavom Islamske zajednice i Pravilnikom o izboru, u svemu je poštovala način i uslove izbora odbora Islamske zajednice u opštinama, kao i osnovne izborne komisije. Na tok izbora i proceduru glasanja, nije dostavljen nijedan prigovor u propisanom roku, pa je Glavna izborna komisija verifikovala mandate novoizabranim odborima i članovima Sabora. Poslije više od dva mjeseca, pojedinci koji se sada pojavljuju u medijima su izrazili nezadovoljstvo izborima članova navedenih organa, iako im je bilo nuđeno da učestvuju u izbornom procesu, a neki od njh su i učestvovali, ali im nije ukazano povjerenje od vjernika.
     - Članovi Mešihata Islamske zajednice i svi glavni imami ocijenili su napise u medijima tendencioznim i sa ciljem izazivanja razdora u Islamskoj zajednici, po već viđenom scenariju, što im, naravno, nije uspjelo.
     - Posebno nas čudi da se na čelu grupe nezadovoljnika, smutljivaca i novokomponovanih vjernika, itekako poznatim u svojim sredinama, našao nekadašnji reis koji je, produžavajući sam sebi mandat, gotovo tri decenije bio rukovodilac Islamske zajednice.
     - Poručujemo svima koji misle da će, na bilo koji način, destabilizovati Islamsku zajednicu, da su u velikoj zabludi, te da će Islamska zajednica ostati jedinstvena - na putu Kur'ana i Sunneta.

Mešihat Islamske zajednice Crne Gore
Podgorica 31.01.2008.