A+ A A-

HUMAN RIGHTS WATCH - ZAPAD RISKIRA POŠTIVANJE LJUDSKIH PRAVA U SVIJETU

Human_Rights_Watch_logo     Vodeća grupa za praćenje stanja ljudskih prava, Human Rights Watch, je saopćila da Sjedinjene Države i druge zapadne demokracije ne drže autoritarne vlade dovoljno odgovornim za teška kršenja gradjanskih i političkih prava.

     U svom godišnjem izvještaju, grupa kaže da zapadne demokracije riskiraju pad poštivanja ljudskih prava u svijetu jer ne zahtijevaju od vlada koje krše ljudska prava, da ista poštuju.

Medju zemljama navedenim kao novi kršitelji u dvije hiljade i sedmoj su Kenija, Pakistan, Rusija, Thailand i Colombia.

     Lista kršenja ljudskih prava u Rusiji se nastavlja otužbom kontinuiranog maltretiranja vojnih regruta, i teške povrede ljusdskih prava kao što su otmice, mučenja, nezakonita hapšenja u ratom razorenoj Čečeniji.

     Izvještaj kao slijedeći primjer kršenja ljudskih prava navodi Bjelorusiju i Azerbejdžan gdje se uspostvaljaju ograničenja na medijske izvještaje i rad opozicije.

     U tom kontekstu se spominju i napadi na novinare u Ukrajini kao i stalne odgode sudjenja policajcima za koje se sumnja da su 2000-te godine ubili nezavisnog novinara Georgy-ja Gongadze-a.

     Takodjer se osudjuje i nasilno rastjerivanje prosvjeda opozicije u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

     Izvršni direktor Human Rights Watch-a, Kenneth Roth, kaže da zapadne vlade insistiraju na održavanju demokratskih izbora, a potom ignoriraju ključna pitanja kao što su sloboda medija i okupljanja.

(www.voanews.com/bosnian)