A+ A A-

PISMO ZABRINUTOG GRAĐANINA ZBOG DEPORTACIJE BEZ VALJANOG OBJAŠNJENJA

pasos1     Javnosti u Bosni i Hercegovini posljednjih nekoliko godina poznata je problematika revizije državljanstava naturaliziranih građana. Radi se, uglavnom, o preispitivanju ispravnosti državljanstava datih osobama afro-azijskog porijekla na temelju ratnih zasluga u odbrani Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata.

     U svojstvu običnog građanina države koja teži demokratskim principima, izražavam duboku zabrinutost aktuelnom situacijom. Sasvim je jasno da dodjela državljanstva spada u diskreciono pravo svake države, koje se ne može osporiti. BiH je to svoje pravo iskoristila prilikom dodjele državljanstva spomenutim osobama. Međutim, sada se našem sugrađaninu Imadu Al-Husinu, zvanom Abu Hamza, definitivno oduzima državljansvo pod izgovorom da on predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Bitno je napomenuti da je Abu Hamza za vrijeme boravka u BiH zasnovao porodicu, te da ima suprugu, troje djece i troje jetima kojima je bio otac sve ove godine. Iz perspektive običnog građanina (p)ostaje nejasno zbog čega je dotičnom oteto državljanstvo i zbog čega mu u narednih nekoliko dana prijeti prinudna deportacija.
     Kada pogledamo unazad, Abu Hamzi je državljanstvo oduzeto početkom 2007. godine, a kao razlog za oduzimanje nije navedeno da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Navođeni su mnogi drugi razlozi, ali kada ih je sudskim putem sve oborio, ipak mu nije vraćeno državljanstvo i prikačen je ovaj novi razlog. To pokazuje da je ovaj slučaj politički, a ne pravni problem i da se čak i sudstvo podređuje političkim pravilima. To je jako zabrinjavajuće. Uostalom, ako je Abu Hamza bilo kakva prijetnja, a kamoli prijetnja nacionalnoj sigurnosti, kako je moguće da on već više od godinu dana (odkako mu je oduzeto državljanstvo) živi nesmetano u BiH i da nije ranije deportovan? Kako to da našu nacionalnu sigurnost ranije nije niko štitio i sada, kada je Abu Hamza iskoristio sve pravne lijekove, odjednom nam je ugrožena nacionalna sigurn ost? To su pitanja na koja može svako odgovoriti, bez tog da je stručnjak za nacionalnu sigurnost ili bilo kakav stručnjak. Lahko je sabrati dva i dva.
     Mi, koji pripadamo ovoj naciji, valjda zaslužujemo detaljnije objašnjenje zašto je ( ako jeste) neko prijetnja našoj sigurnosti. Ovako vlasti u BiH vrijeđaju našu inteligenciju dajući kratak i jednostavan odgovor. Kao građanin izražavam duboku zabrinutost ovakvim stavom organa vlasti, uzevši u obzir činjenicu da protiv dotičnog nije pokretana nikakva istraga, nije podizana optužba , niti je vođen postupak za počinjenje bilo kakvog krivičnog djela. Također, vlasti nisu ponudile ni adekvatan odgovor u smislu koja su to njegova djelovanja konkretno dovela do prijetnje po nacionalnu sigurnost. Nesumnjivo je jasno da je Abu Hamza osoba kojoj je u ovakvoj situaciji ugrožena sigurnost.
     Veliko je pitanje šta će biti s njegovom mnogobrojnom porodicom ako on bude deportovan. Vidimo da se naši političari brinu samo sami za sebe.
     Osim navedenih razloga, jako je bitno napomenuti da istom po povratku u Siriju prijeti tortura i da postoji mogućnost smrtne kazne ili doživotnog zatvora. I to zašto?! Zato što se dobrovoljno prikljčio borbi, rame uz rame s nama protiv agresora. Zbog svega toga svaki građanin ove države može biti uplašen da će možda jednog dana državne vlasti ugroziti njegovu vlastitu sigurnost i prava na nekom drugom polju, iz razloga što se za ovako bitne odluke vlasti navode samo površna i nedorečena objašnjenja. Stoga od Vas ljubazno tražimo da na način na koji to najbolje možete izrazite suosjećanja i pomognete uplašenim građanima BiH koji nakon ovakvog ponašanja državnih organa iskazuju duboku zabrinutost za sigurnost i stabilnu budućnost za sebe i svoje porodice.

ZABRINUTI GRAĐANIN!