A+ A A-

WEB MAGAZIN BOŠNJACI U NOVOM RUHU

bosnjacinet     Uz pet godina Bošnjaci.net

 

Piše: Esad Krcić 

     Opet smo na novom početku, Bošnjaci.net, iako je iza nas pet godina uspješnog timskog rada. Kako i odakle početi komentar!? Da li početi od ideje osnivanja i početka rada Bošnjaci.net ili od slučaja izvjesnog srpsko-terorističkog eksperta Darka Trifunovića.
     Prije dvije hefte prestali smo editirati naš i vaš magazin, razlog je već dobro poznat! Na Bošnjaci.net je izvršen srpski terorističko-hackerski napad iza kojeg stoji velikosrpska bratija oličena u SANU, te Vojislav Koštunica (s onu stranu Drine) i Milorad Doduk (s ovu stranu Drine), koji su isturili Trifunovića da obavlja najprljavije poslove tajnih službi Srbije i Karadžićeve i Mladićeve genocidne ostavštine. Mislite li da je slučajno hackerski napad izveden baš na pravoslavnu Novu godinu (13/14. januar)?! Svakako da ne! Jer srpske-fašiziodne grupe, kojima pripada samoproglašeni ekspert Trifunović, pravoslavne praznike koriste kao polet za nove genocidne pohode, a u tome ih sokole popovi SPC ala Kačavenda, Amfilohije Radović i druga srpska nacionalistička svita.
     Pokušaj uništenja Bošnjaci.net kao elektronskog medija i petogodišnje arhive je dokaz nemoći i strah od istine. To najbolje možete prepoznati u fašiziodno-šovinističkim istupima golobradog teroriste Darka Trifunovića, koji u raspamećenom strahu, panici i govorom mržnje maše perom kao nedavno njegova svetosavska bratija oružjem sa sarajevskih okolnih brda. Dakako njega je strah od sebe, od svojih izjava i govora mržnje koje je proteklih godina sijao po medijima i kojekavim brošurama kako bi se dodvorio genocidnoj kama bratiji, a što je naravno financirala Vlada genocidne tvorevine. Prvenstveni cilj ovih dokazanih neprijatelja BiH i bošnjačkog naroda jeste podmetnuti terorizma, računajući da će u svijetu steći opravdanje za srpske genocidne pohode iz ratnih 90-tih i one koje danas pripremaju.
     Plasirati rasističke teze i laži da je BiH leglo "islamskih terorista" i da su Bošnjaci «bela Al Qaeda» je van svake pameti. U cijelom svijetu je poznata miroljubivost i humanist bosanskih muslimana a isto tako je poznato njihovo stradanje upravo od onih koji im izmišljaju terorizam. Poznato je ko u genima posjeduje terorističko-genocidnu klicu. Nego Trifunovića je neko morao udariti snažno po nosu. Ta čast je pripala upravo timu Bošnjaci.net. Jer to je jezik koji najbolje razumije njegova bratija, i time suprotstaviti se govoru mržnje koji sije protiv BiH i Bošnjaka.
     Danas je počeo 11. Kongres Europske policije, sa kojeg je nogiran Trifunović. Razlog nogiranja sa Kongresa je negiranje genocida nad Bošnjacima Srebrenice, izmišljanje laži, sijanja međunacionalne i vjerske mržnje.
     Prema našem saznanju, web master stranice Kongresa Europske policije, na Trifunovićev nagovor, priskočio mu je u zaštitu objavljujući tzv. "NOTE", da je navodno odustao zbog "prijetnji radikalističkih i ekstremističkih grupa". Takve otrcane fraze plasirao je po srpskoj štampi, raznim blogovima, pa čak u pravoslavnim grčko-ruskim medijima, dovodeći urednika i web mastera Bošnjaci.net uvezi sa Al Qaedeom. Zar to nije najbolji dokaz o kakvom se lažovu radi i kakve bolesne kadrove Srbija tovi. Dakako od urednika Bošnjaci.net prozvan je da objavi navodne prijetnje, ali lažov nema šta ponuditi. Nažalost i pojedini bosanski mediji su nasjeli na njegovim lažima koje je plasirao. Pa kome već nisu poznate četnička podmetanja.
     Nego "note" je stajao par dana na službenoj stranici Kongresa do upućivanja pisma Redakcijskog kolegija Bošnjaci.net koji su tražili pojašnjenje i da objave prijetnju, tada konačno uklanjaju podvalu ovog srpskog šizofreničara. Zar to nije dokaz da je ovaj lažov i mrzitelj svega što je bosansko, bošnjačko i islamsko konačno odbačen od zvaničnika Europske policije, pa iako u njihovim redovima ima onih koji dijele mišljenje sa njim. I umjesto da se povuče u brlog kod njegovih idola srpsko-crnogorskih zločinaca Karadžića i Mladića on sikti od bijesa prizivajući pomoć terorista "nebeskog naroda".
     Mi nastavljamo tamo gdje smo stali prije 15 dana, jer je jako puno trifunovića koje treba lupiti po prstima i po nosu, kako nedavno reče predsjedavajući BiH.
     Koristim priliku da se zahvalim svima koji su nam proteklih dana uputili moralnu i materijalnu podršku (spisak ćemo naknadno objaviti) a posebno medijima u dijaspori i domovini koji su digli glas i osudili napad na Bošnjaci.net i uredništvo: Radio Naša riječ /Adila i Nihad/, Dijaspora bošnjačka /Murat Muratović/; PSS magazin /Uredništvu/, BATV /Adnanu/; Srebrenica Genocide Blog /Danijel/, Owen Beith, Bostel /Nihadu/, BosniaSTL. BH Glasnik iz Norveške, Glas Bošnjaka... Zahvalnost upućujemo listu Preporod i Rijaset.ba, te novinarki Avaza Mireli Kukan i novinarki NTV Hayat Senki Hadžović.
     Organizacijama: Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Udruženju Žena žrtva rata, Žene Srebrenice, Majke enklave Srebrenica i Žepa, Savez logoraša BiH. 

Uz godišnjicu

     Zvaničan početak rada Bošnjaci.net je 25. januar 2003. godine. Zašto baš 25. januar? Na taj dan 1989. Bošnjaci i Albanci u Plavu (Sandžak) suprotstavili su se srpsko-crnogorskim mitingaškim hordama Slobodana Miloševića. Taj dan Milošević je zaustavljen u Plavu. To je jedini antiratni miting na prostoru ex Yu na kojem Milošević nije mogao proći. Tada je, iz tog malog mjesta ispod Prokletija, poslata poruka javnosti o ratnoj opasnosti. Nažalost mnogi to nisu uzeli za ozbiljno. Srpsko-crnogorska agresija i genocid je rezultat "događanja nebeskog naroda", rezultat je stotine hiljada mrtvih i raseljenih, opustošeni gradovi. Srušeno je na hiljade kuća i objekata... Sjećanje na spomenuti datum je upravo jedan od razloga očuvanja zvaničnog početka rada Bošnjaci.net. Pamtimo ga zajedno!
     I tako pet je godina od pokretanja Bošnjaci.net, odnosno pet je godina uspješnog rada tima koji su se okupili oko pisane riječi i kojima je cilj Istina i Pravda, da se ne zaboravi genocidna agresija na BiH i Bošnjake, i da svako odgovara i bude procesuiran za ratna (ne)djela!
     Pet je godina druženja i prijateljstva. U proteklom vremenu brojne su aktivnosti pokrenute i uspješno završene inicijativom tima Bošnjaci.net, naših prijatelja i čitatelja. Pored pisanog traga brojne humanitarne akcije smo pokrenuli, podržali i uspješno odradili. Pomagali smo u liječenju bolesnih, hranili smo gladne, udomili beskućnike... sa donacijama smo uspravljali džamije i munare. Podizali smo i ohrabrivali aktivnosti institucija. Pomagali smo štampanje knjiga bošnjačkih autora, te razvaj štampanog i posjećenost elektronskih medija. Brojne su manifestacije, promocije, skupovi kojima je naš tim dao ogroman doprinos.
     Također želim naglasiti da smo u maju 2007. godine sa grupom istaknutih mladih crnogorskih intelektualaca, koji ne žele živjeti sa ratnom prošlošću, uspjeli spriječiti dodjeljivanje Nagrade za mir Milu Đukanoviću, koju je ILH htjela dodijeliti u Budvi. Razlog: dobro je poznato ponašanje za vrijeme srpsko-crnogorske agresije na BiH Miloševićevih pudlica Momira, Mila i Sveta.
     Godine 2005. povodom deset godina od genocida nad Bošnjacima Srebrenice pored priređivanja niza aktivnosti u New Yorku (komemoracija, izložba...) pokrenuli smo Internacionalni natječaj za kratku priču. Iste godine utemelji smo Književnu nagaradu "Srebrenica" koja se dodjeljuje prvonagrađenom autoru najbolje priče. Kao izdavač Bošnjaci.net se pojavljujemo na više naslova (Mladenič, El Gazali (slo. jezik); Ram za sliku moje Bosne, N. Krupić; Vjetrometine, I. Taljić).
     U povodu petnaest godina od genocida u prijedorskoj regiji raspisali smo natječaj na temu "Logor". U julu prošle godine odštampali smo knjigu sa istoimenom naslovom. Knjiga se također može uzeti kao dokument svjedoka, jer raspolaže sa brojim imenima zločinaca koji su još uvijek na slobodi. Održano je nekoliko promocija u BiH i bošnjačkoj dijaspori.
     Tri knjige su pripremi koje planiramo do kraja godine odštampati. Sve ovo što ste pročitali, to je samo jedan djelić šta je odradio tim Bošnjaci.net na potpuno volonterskoj osnovi. Uz to odvajajući vrijeme i nežaleći sredstva samo da se prezentora istina o Bosni i stradanju bošnjačkog naroda. Dakako naš rad su podržavali naši prijatelji, čitatelji i par organizacija koje su prepoznale vrijednost timskog rada Bošnjaci.net. 

Raja

     Nakon dvoheftičnog prinudnog odsustva evo nas u nivom ruhu i sa starom dobrom rajom. Redizajn stranice nije kompletiran, ali uz malo strpljenja i to će za koji dan biti dovršeno. Ostajte sa nama!!! 

Zahvalnost

     Sretan sam kao čovjek koji može podijeliti radost sa ljudima koji su se zbližili preko Bošnjaci.net, koje je zbližila ideja Bosne i bošnjačkog naroda. Sretan sam da je pisana riječ bila posrednik zbližavanja i timskog rada različitih nacija i religija.
     Srdačno se zahvaljujem Afanu Pašaliću za prijateljsku i tehničku podršku; Nihadu Krupiću koji je od samog početka uz nas, bodrio nas perom i financijskim sredstivima podupirao rad, samo da se ide naprijed; dr. Mirsadu Mujoviću koji je pisanom riječju i savjetima prodro do naših i vaših srca; Emiru Ramiću koji je perom i aktivnostima potakao dijasporu da radi i stvara daleko od domovine; Željku Milićeviću koji piše bosanskim srcem; Sonji Radošević za svu ljubav koju gaji prema Bosni i Bošnjacima; ambasadoru Muhamedu Šaćirbeyu za podršku, savjete i više od toga; Melihi Pihuri; Šemsi Agoviću i mr. Ahmedu Pašiću koji su na "gotovs" kad god zatreba kao i Muhamed Mahmutović; ‘inat' perima Feridu Ferku Šantiću i Muharemu Obradoviću; dr. Muhamedu Saračeviću; zatim Miladi Medinić, Džani Mujadžić; dr. Senadu Agiću, Fatmiru Alispahiću. Ibrahimu Kajanu, Ahmedu Mediniću, Fikretu Artukoviću; Ismetu Medinjaninu; Ibrahimu Rekoviću, Ćerimu Bajramiju, Mustafi Balje, Refki Aliji, Raifu Kasiju, Harunu i Faili Bišić; Halimu Grabusu, Ivanu Milićeviću, Dževadu Ibiševiću, Sameli Tupković, Emiru Džaniću, Batu Šišiću, Samiru Huseinoviću, Hakiji Kariću... i svima onima koji su makar jednom slovom doprinijeli da Bošnjaci.net budu ono što danas jesu.
     Hvala svima koji su proteklih godina bili sa nama, koji su moralno i materijalno podržavali naš rad.

(www.bosnjaci.net)