A+ A A-

IZBOR IZ ELEKTRONSKOG IZDANJA GLASA KONGRESA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

image001[1]     Novi broj elektronskog izdanja Glasa Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike donosi pregled aktivnosti Kongresa Bošnjaka u prethodnom periodu. Iz ovog broja, pored sadržaja,  izdvajamo tri teksta, a cjelovit uvid u tekstove 52. elektronskog izdanja može se dobiti na web stranici http://www.bosniak.org 

S A D R Ž A J

ELEKTRONSKOG IZDANJA GLASA KBSA BROJ 52.

 

VODIČ ZA REGISTRACIJU BIRAČA PUTEM POŠTE

PISMO KBSA VISOKOM PREDSTAVNIKU ZA BIH

DR. DARKU TRIFUNOVICU ZABRANJENO UCESCE NA KONGRESU EVROPSKE POLICIJE

PISMO KBSA AMERICKIM POLITICKIM I BEZBJEDNOSNIM ORGANIMA U VEZI NAPADA NA WEB PORTAL BOSNJACI.NET

DR. DARKU TRIFUNOVICU, NEGATORU AGRESIJE NA BIH I GENOCIDA NAD BOSNJACIMA NE SMIJETE DOZVOLITI UCESCE NA KONGRESU

PISMO INTELEKTUALACA KONGRESU EVROPSKE POLICIJE

PROGLAS KBSA

BOSNJACI ZIVE U OBAVJESTAJNOM MRAKU

GOSPODINE HOLBROOKE, UPOZORVAMO VAS DA JE NA BIH IZVRSENA AGRESIJA I GENOCID NAD BOSNJACIMA

NE ZASTUPAJTE ENTITET KOJI JE KREIRAN PUTEM AGRESIJE I GENOCIDA

PISMA KBSA

 

VODIČ ZA REGISTRACIJU BIRAČA PUTEM POŠTE

     image002[2] (Custom)Ko se može registrovati za glasanje putem pošte? Državljanin Bosne i Hercegovine koji je izbjeglo lice ili privremeno živi u inozemstvu i ispunjava sljedeće uslove:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine,
2. da ima navršenih 18 godina do dana izbora,
3. da ima prebivalište u općini u Bosni i Hercegovini.Registraciju birača putem pošte koji imaju status izbjeglog lica ili privremeno žive u inozemstvu obavlja Izborna komisija Bosne i Hercegovine za svake izbore i za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini.
     Registracija birača putem pošte za Općinske izbore 2008. godine obavlja se:
a) podnošenjem Potvrdnog obrasca Izbornoj komisiji BiH za birače koji su bili registrovani
za glasanje putem pošte na prethodnim izborima (Opći izbori 2006. godine)
b) Podnošenjem obrasca zahtjeva za registraciju putem pošte za nove registrante.Biračima koji su se registrovali da glasaju putem pošte na prethodnim izborima u Bosni i Hercegovini bit će upućen Potvrdni obrazac za registraciju putem pošte na adresu s posljednje registracije ili na adresu o čijoj je izmjeni birač obavijestio Izbornu komisiju BiH.

     Da bi se registrovali, ovi birači trebaju Izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine vratiti potpisani Potvrdni obrazac zajedno s kopijom identifikacionog dokumenta s fotografijom. Bit će razmatrani samo potpisani potvrdni obrasci koji budu dostavljeni do 17. 6. 2008. godine s kopijom jednog od važećih identifikacionih dokumenata s fotografijom:
1. lične karte Bosne i Hercegovine ( u cijelosti),
2. pasoša Bosne i Hercegovine,
3. vozačke dozvole Bosne i Hercegovine,
4. vojne knjižice Bosne i Hercegovine,
5. važeće lične isprave izdate od zemlje domaćina.

     Državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u inozemstvu i želi glasati na predstojećim Općinskim izborima u Bosni i Hercegovini, a nije se registrovao za glasanje putem pošte na prethodnim izborima u BiH (Opći izbori 2006. godine), treba se registrovati podnošenjem zahtjeva Izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine. Obrasce zahtjeva za registraciju birača za nove registrante možete dobiti preko:
1. diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine,
2. web-stranice: www. izbori.ba
3. klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine u inozemstvu,
4. ureda međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija koje rade s izbjeglicama i bave se pitanjima migracije.
     Podnosilac obrasca zahtjeva za registraciju putem pošte za nove registrante treba popuniti sve odjeljke obrasca, potpisati ga i priložiti kopiju jednog od dokumenata navedenih na Obrascu zahtjeva za registraciju u svrhu dokazivanja svog identiteta i državljanstva BiH te prebivališta u Bosni i Hercegovini. Kompletiran zahtjev treba poslati Izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine do 17. 6. 2008. godine. Bit će razmatrani samo potpisani obrasci zahtjeva za registraciju putem pošte i koji budu dostavljeni do 17. 6. 2008. godine s priloženim kopijama traženih dokumenata.

1. Za dokaz identiteta lica - dokument s fotografijom:
a) lična karta BiH,
b) pasoš BiH,
c) vozačka dozvola BiH,
d) vojna knjižica BiH,
e) važeći identifikacioni dokument koji je izdala zemlja domaćin,
f) izbjeglički karton koji je izdala zemlja domaćin ili neka međunarodna organizacija.

     Dokumenti od a) do d) prihvatljivi su ako su ih izdali nadležni organi vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH, ili nadležni organi bivših socijalističkih republika i autonomnih pokrajina bivše SFRJ, izdati prije 6. aprila 1992. godine.
     Dokumenti koje su izdale vlasti Herceg Bosne ili Republike Bosne i Hercegovine prihvatljivi su SAMO AKO SU IZDA IZDATI TI prije 14. oktobra 1997. godine.

2. Za dokaz državljanstva:
a) uvjerenje o državljanstvu BiH,
c) pasoš BiH,
d) lična karta BiH izdata u okviru CIPS projekta.

3. Za dokaz prebivališta u BiH:
a) potvrda o prebivalištu u BiH,
b) lična karta BiH.
     Obavezno je da na Obrascu zahtjeva za registraciju označite kojoj kategoriji registranta pripadate. Ako ste izbjeglo lice, a ne pošaljete potvrdu o prebivalištu, bit ćete registrovani samo ako Vaše ime bude pronađeno na Popisu stanovništva. Državljanin Bosne i Hercegovine koji, kao izbjeglo lice, živi u inozemstvu može se registrovati da glasa samo za svoju općinu u kojoj je imao prebivalište prema posljednjem popisu stanovništva izvršenom u Bosni i Hercegovini, osim u slučaju kad to lice može predočiti dokaz o promjeni prebivališta u skladu sa zakonom, u periodu od posljednjeg popisa stanovništva izvršenog u Bosni i Hercegovini, do trenutka kad je lice steklo status raseljenog lica. Državljanin Bosne i Hercegovine koji privremeno boravi u inozemstvu ima pravo registrovati se i glasati za općinu u kojoj je imao prebivalište prije odlaska u inozemstvo ako u toj općini ima prijavljeno prebivalište u trenutku podnošenja zahtjeva za registraciju. Dokaz o prebivalištu dostavlja podnosilac zahtjeva, a u protivnome se zahtjev odbija.
     Krajnji rok za prijem zahtjeva za registraciju putem pošte je 17. juna 2008. godine. Prijave za registraciju primljene poslije 17. juna 2008. godine neće biti obrađene za naredne općinske izbore! Podnosioci zahtjeva za registraciju trebaju uzeti u obzir vrijeme potrebno da njihov zahtjev za registraciju stigne na adresu poštanskoga pretinca u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
     Prijave za registraciju putem pošte šalju se na adresu:

Izbori u Bosni i Hercegovini

poštanski pretinac 451
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

     Provjera statusa zahtjeva za registraciju putem pošte obaveza je podnosioca zahtjeva za registraciju u roku za podnošenje zahtjeva. Kontakt adrese:

Brojevi faksa: + 387 33 251 333; 251 334
dežurni telefon: + 387 33 251 331; 251 332
e-mail: info@izbori.ba

     Svi zahtjevi za registraciju - primljeni do 17. juna 2008. godine - bit će obrađeni u Izbornoj komisiji BiH. Svakom podnosiocu zahtjeva za registraciju putem pošte za koga se utvrdi da ima biračko pravo, i onome koji je potvrdio svoju prethodnu registraciju, bit će upućen birački paket. Birač registrovan za glasanje putem pošte za Općinske izbore 2008. godine obavezan je svaku promjenu adrese stanovanja u inozemstvu u periodu između roka za registraciju I početka slanja biračkog paketa prijaviti Izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, jer će mu se samo tako birački materijal pouzdano dostaviti. Ako ste se registrovali da glasate putem pošte za Općinske izbore 2008. godine, a vratili ste se u BiH prije isteka roka za registraciju u zemlji - 17. 6. 2008. godine po povratku u Bosnu i Hercegovinu odmah se obratite nadležnom
općinskom organu u općini u koju ste se vratili, da u roku izvršite svoju preregistraciju radi glasanja lično u zemlji.

VAŽNO!!! Molimo da pažljivo proučite upute na obrascima za registraciju putem pošte!

 

PISMO KBSA VISOKM PREDSTAVNIKU ZA BIH

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}, zastupajući interese više od 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, poziva Vas da učinite dodatni napor i aktivnost u skladu sa Vašim ovlastima kako bi se realizovalo pravo da kriterij učešća u vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini {BiH} bude prema popisu stanovništva iz 1991 god. Obrazac P-2, omogućio je građanima BiH da mogu glasati za vlast u mjestu privremenog boravka, a ne za vlast u mjestu gdje su živjeli do 1991 godine. Ta podvala je dala rezultate, tako da srpska strana ima 100% vlasti u mjestima gdje su Bošnjaci bili čak sa apsolutnom većinom: Zvornik, Doboj, Prijedor, Bijeljina, Višegrad, Foča ...itd.

     U ime sjevernoaameričkih Bošnjaka KBSA je tražio od Predjsedništva BiH, Parlamentarne Skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i Izborne Komisije BiH poništenje efekata obrasca P-2 koji stvara etnički čiste prostore u državi BiH.

     Pošto navedeni politički subjekti nisu odgovorili zahtjevu KBSA, a polazeći od ustavnih odredbi po kojima su Bošnjaci, Hrvati i Srbi ravnopravni u njenim entitetima Federaciji BiH i Republici Srpskoj, isto tako kao i u državi BiH, tražimo od Vas da upotrijebite Vaše ovlasti u cilju izmjena Izbornog zakona BiH u cilju da se osigura ravnopravnost sva tri naroda u Republici Srpskoj, što do sada nije bio slučaj. Ključne odredbe važećeg Izbornog zakona BiH štitile su i štite rezultate agresije, genocida i krše osnovne postulate Konvencije o ljudskim pravima.

     Rezultati kršenja međunarodnog humanitarnog prava mogu biti anulirani ako učinite napor da struktura političke vlasti na svim nivoima u BiH bude proporcionalna strukturi stanovništva BiH prema popisu stanovništva 1991. godine.

     Najveći dio bh dijaspore čine žrtve temeljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Njihovo stradanje se nastavlja sve dok im se ne zaštite i priznaju njihova prava da budu ravnopravni građani svoje matične države. U suprotnom oni će biti definitivno odrezani od bosanskohercegovačkog državnog i društvenog tkiva.

Usmjeravajući ovaj zahtjev u pravcu jačanja države BiH i njenog društva, u ime 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka molimo Vas da upotrijebite Vaše ovlasti u pravcu omogućavanja glasanja u Diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH, te registraciju i glasanje elektronskim putem.

 

PISMO KBSA AMERIČKIM POLITIČKIM I BEZBJEDNOSNIM ORGANIMA U VEZI NAPADA NA WEB PORTAL BOŠNJACI.NET

 

Local Members of House of Representatives

Local Members of United States Senate

Homeland Security

Office of Cybersecurity and Communications

For the attention of Assistant Security Greogory Garcia

Federal Bureau of Investigations New York Office

Internet Crime Complaint Center

Royal Canadian Mounted Police

National Security Information Line

Januar 16, 2008

     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} koji zastupa interese više od 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka informiše vas da su u toku teroristički elektronski napadi na web portal Bosnjaci.net.

     Napadi su uslijedili poslije pisma  KBSA organizatorima 11. Kongresa Evropske policije u kome se trazilo izuzeće dr. Darka Trifunovića sa Kongresa zbog kontinuiranog nanošenja štete državi BiH i njenom najmnogobrojnijem narodu, Bošnjacima, zbog izjednačavanje države BiH sa leglom terorista, zbog kontinuiranih konstatacija da je bošnjačko političko rukovodstvo u vezi sa Al Qaidom i Globalnim džihadskim pokretom i zbog negiranja zločina genocida nad Bošnjacima, posebno negiranje zločina genocida u Srebrenici.

     Akciju KBSA su prihvatile mnoge nevladine organizacija, intelektualci i prijatelji istine i pravde.

     Posto je Dr. Trifunoviću zabranjeno učešće na Kongresu evopske policije uslijedili su napadi na Bošnjaci.net.

     KBSA smatra da su navedeni napadi na Bosnjaci.net napadi na sve američke Bošnjake i naročito napad na jednu od najsvijetlijih tekovina američkog demokratskog društva, slobodu riječi.

     U ime američkih Bošnjaka molimo vas da preduzmete sve mjere iz vaše nadležnosti.