A+ A A-

NAJPRLJAVIJA POPULISTIČKA RETORIKA

austrija,00     Predstavnici Islamske zajednice u Austriji oštro su kritikovali predizbornu kampanju Slobodarske stranke. Islamofobija se mora zamijeniti navođenjem činjenica. Izjave da je poslanik Muhamed pedofil su prljavi populizam.

     Austrija je islam kao državnu vjeru priznala još davne 1912. godine. Od tada u Bosni i Hercegovini, kao tadašnjem dijelu Austrougarske monarhije, postoji i reisu-l-ulema, vrhovni poglavar svih muslimana u zemlji. Sa dolaskom prvih gastarbajtera sedamdesetih godina, Beč je ovaj model preslikao i na Austriju. Takav model krovne organizacije predstavlja najuspješniji oblik organizacije muslimana u jednoj evropskoj zemlji, smatra profesor za islamske studije na Bečkom univerzitetu, Rihard Poc.

     „Svi ti gastarbajteri dolazili su takoreći u pripremljeno gnijezdo. I svi oni, kao i njihova nacionalna udruženja, do dan danas akceptiraju i priznaju Islamsku zajednicu kao krovnu organizaciju koja ih predstavlja u društvenom i političkom životu." 

Muslimane u Austriji predstavlja Izvršno vijeće

     U Austriji trenutno živi preko 400.000 Muslimana - Islamska zajednica predstavlja ih izvršnim vijećem u kojem sjede predstavnici svih naroda i manjina, objašnjava glasnogovornica zajednice Amina Bagažati.

     „U vijeću sjede predstavnici turskih, arapskih i bosanskih muslimana, kao i predstavnici muslimana iz svih drugih zemalja. Sve odluke donosimo zajednički, a isto tako nas od strane države involviraju u donošenje zakona koji se tiču muslimana u zemlji. Smatramo da ta saradnju odlično funkcioniše." 

Populistička retorika Slobodarske stranke Austrije

     Predizborna kampanja desničarske Slobodarske stranke predstavlja direktan napad na dobru saradnju sa austrijskim vlastima, objašnjavaju dalje u Islamskoj zajednici. A izjave Susane Winter, kandidata Slobodarske stranke za izbore u Gracu, koji se održavaju naredne sedmice, kritikuje i Birgit Haler, istraživač u Bečkom insitututu za analizu konflikta.

     „Izjave da je poslanik Muhamed pedofil su najprljavija populistička retorika. Ali je gospođa Winter ipak ostvarila cilj: prije tih izjava niko gotovo nije ni znao da je i ona kandidat. Sada međutim o njoj svi govore. I ono najgore je da će joj ovakve izjave, barem prema našim procjenama biračkog tijela, čak donijeti i dodatne glasove."

(www.dw-world.de)