A+ A A-

ZNAČAJNE AKTIVNOSTI BOŠNJAČKO-AMERIČKOG SAVJETODAVNOG VIJEĆA U AMERIČKOM KONGRESU

kongres-a     Trenutno se u američkom Kongresu, a na inicijativu i uz podršku Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu, vode dvije međusobno srodne i važne aktivnosti vezane za budućnost Bosne i Hercegovine.

     Prva aktivnost je popunjavanje Kongresnog kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu sa novim kongresmenima i do sada je Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za BiH, zajedno sa BiH dijasporom u SAD-u, uspjelo pridobiti 23 američka kongresmena koji su postali članovi Kongresnog kluba prijatelja BiH.

     Ova akcija se nastavlja i dalje i Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu zahvaljuje se svim pojedincima i organizacijama na pokazanoj političkoj i demokratskoj zrelosti jer je njihov savjestan, organizovan i uporan rad na kontaktiranju predstavnika u američkom Kongresu već urodio plodom i daje prve rezultate, što je odličan primjer i podsticaj ostatku naše dijasore u SAD-u kako bi se "pokrenula" i učinila to isto u svojim sredinama.

     Kongresni klub prijatelja BiH uzima svoje aktivno učešće u donošenju nove rezolucije američkog Kongresa o budućnosti BiH. 

Nova rezolucija američkog Kongresa o budućnosti BiH

     Druga aktivnost je spomenuta rezolucija o budućnosti Bosne i Hercegovine (H. Res. 679) koja je već u kongresnoj proceduri Predstavničkog doma američkog Kongresa. Dakle, prvi korak je već savladan samim njenim uvođenjem u kongresnu proceduru. Drugi korak koji slijedi je rasprava o njenom sadržaju u Komitetu za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa. Ovo je ujedno i najosjetljivija faza u kojoj je utjecaj protivničkih lobija, u nastojanju promjene teksta rezolucije najprisutniji. Treći korak je glasanje svih 435 američkih kongresmena o njenom usvajanju, a odluka se donosi nadpolovičnom većinom.

     Kako bi rezolucija uopšte bila uvrštena u raspravu na Komitetu za vanjsku politiku, potrebno joj je osigurati najmanje 25 kongresmena ko-sponzora, od kojih njih najmanje 10 moraju biti članovi ovog komiteta. Primjera radi, za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, donešenu prije dvije godine u američkom Kongresu, dijaspora je osigurala "fantastičnih" 40 kongresmena ko-sponzora. Tako je i ovog puta, u procesu osiguravanja što većeg broja kongresmena ko-sponzora ove rezolucije, uloga dijaspore u SAD-u od presudnog značaja. 

Uloga dijaspore od presudnog značaja

     Stoga se ovom prilikom obraćamo BiH dijaspori u SAD-u, odnosno svakom pojedincu posebno, da u okviru svoje lokalne zajednice uzme aktivno učešće u donošenju ove izuzetno važne rezolucije za BiH, tako što će kontaktirati svog predstavnika u američkom Kongresu i traziti od njega/nje da postane ko-sponzori ove rezolucije, kaže se u saopćenju Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća.

     Detaljnije informacije o ovim projektima i uputstvima za kontaktiranje kongresmena mogu se dobiti na internet stranici Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu, http://www.baacbh.org.