A+ A A-

TADIĆ ZA POSTOJANJE JEDNE ISLAMSKE ZAJEDNICE

tadic1     Boris Tadić aktuelni predsjednik Srbije je na skupštini Sandžačke demokratske partije (SDP) rekao da se zalaže sa postojanje jedne Islamske zajednice, jer niko nema prava da religiju omeđi državnim granicama. "Kao što i moj narod traži da djelovanje naše Srpske pravoslavne crkva ne bude omeđeno državnim granicama, tako se moramo odnositi i prema drugim religijama", naveo je Tadić i istakao da nikada neće odustati od prava manjnskih zajednica.

     "Tadić je istakao da će 20. januara pobijediti na izborima za predsjednika Srbije i da će snage koje se zalažu za evropsku budućnost Srbije na svim izborima pobjeđivati one koji se zalažu za izolaciju, sukobe i siromašnje građana dok Srbija ne uđe u EU.
     "Evropa za nas znači bolji život. Srbija je zemlja koja hoće u EU, nećemo da se takmičimo u lokalnim ligama, nećemo izolaciju i zaostalost, to znamo iz 90-tih godina", rekao je Tadić.
     Dodao je da će, dok Srbija ne uđe u EU, svi izbori biti odlučujući, jer će snage prošlosti pokušavati da Srbiju vrate u prošlost i izolaciju.
     Predsjednik SDP-a Rasim Ljajić, koji je danas ponovo izabran na tu funkciju, rekao je da je pobjeda Tadića uslov da SDP ostvari svoje ciljeve - ulazak Srbije u EU i učešće SDP-a u vlasti u svim opštinama i u Vladi Srbije.
     "Zbog nas je važno da Tadić pobijedi. Želimo da budemo most koji će Srbiju povezati sa islamskim zemljama. Sigurno je da i Tadić to podržava, jer je posjetama Libiji, Turskoj i drugim muslimanskim zemljama pokazao značaj koje one imaju za Srbiju", rekao je Ljajić.

     Ljajić je rekao da je Turska možda najvažniji partner u regionu, a da SDP može da doprinese i unapređenju odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, za koju su Bošnjaci posebno vezani.

(www.islamskazajednica.org)