A+ A A-

DVOSTRUKI ARŠINI: ODBIJEN ZAHTJEV CRNOGORSKE CRKVE ZA UPIS U REGISTAR

justice     Rješenje ministra vjera Radomira Naumova kojim Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi [CPC] nije dozvoljen upis u Registar crkava i vjerskih zajednica može se osporavati samo u upravnom sporu pred nadležnim sudom, rečeno je agenciji Beta u Ministartvu vjera.

     Udruženje Crnogoraca Srbije 'Krstaš' zatražilo je od predsjednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice da utiču na ministra vjera Radomira Naumova da svoju odluku 'preinači'.
     U pismu koje je potpisao predsjednik 'Krstaša' Nenad Stevović, navedeno je da će ukoliko do 20. januara odluka ne bude povučena 'Crnogorci i predstavnici zabranjene CPC u Srbiji obavjestiti međunarodne organe o neispunjavanju obaveza o garantovanju slobode vjeroispovjesti od strane Vlade Srbije'.
     Ovo udruženje je o 'neodgovornom gestu ministra Naumova' obavjestilo Vladu i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.
     U Stevovićevom pismu Tadiću i Koštunici podsjeća se da etnički Crnogorci u Srbiji čine gotovo jedan odsto populacije.
     CPC u Srbiji, čije je sjedište kao i udruženja 'Krstaš' u Lovćencu, zatražila je 31. oktobra upis u Registar crkava i vjerskih zajednica Srbije.
     U obrazloženju rješenja Ministarstva, donijetom 22. novembra 2007. godine, a podnosicu 'iz proceduralnih razloga' dostavljenom tek krajem decembra, navedeno je da je CPC građanska organizacija i da, shodno Zakonu, ne može biti uključena u sistem crkava i vjerskih zajednica, pa ni upisana u Registar.

(www.islamskazajednica.org)