A+ A A-

BAJRAMSKO DONATORSKO VEČE:ZA SAT SKUPLJENO OKO $80,000

     Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja organizovanja na islamskoj osnovi prethodnih  godina bosnjačka zajednica u gradu Syracuse, NY je konačno ispoljila visok stepen ujedinjenosti u plemenitoj misiji dobročinstva i organizovanja na Allahovom dž.š. putu. U predivnoj atmosferi i prepunoj sali u subotu, 22. decembra održano je bajramsko druženje i prikupljanje donacija za kupovinu objekta u kojem će biti sjedište Bošnjačkog islamskog kulturnog centra u Syracuse.

     Džematski odbor na čelu sa predsjednikom Mevludinom Aletovićem je dao sve od sebe da ovaj događaj pretekne u perfektnoj organizaciji. Bajramskom sijelu su prisustvovali ugledni gosti dr. Bajram ef. Mulić, predsjednik IABNA-e, Kemal ef. Bektešević, sekretar Bošnjačkog kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, te predstavnici Syracuse Academy of Science, jedne od najboljih charter škola na području centralnog New Yorka. Druženje je započelo bajramskom večerom koju su pripremile naše sestre Bošnjakinje. Gosti su uživali u specijalitetima bosanske kuhinje kao što su bureci, jagnjeće pečenje, baklave, itd.

Syracuse 008[1]

     Nakon večere se prešlo na oficijelni dio: prikupljanje donacija za objekat Centra. Cjelokupan program je bio obogaćen učenjem Kur'ana, te prepričavanjem korisnih nasihata iz muslimanske historije vezanih za dobročinstvo u izgradnji muslimanskih vjerskih objekata i organizovanja muslimanskih zajednica.
     Naša braća Bošnjaci su se ovom prilikom pokazali izuzetno darežljivim. Za manje od jedan sat programa prikupilo se oko $80,000 što je nešto više od polovine sredstava neophodnih za kupovinu objekta. Većina sredstava je prikupljena od strane članova lokalne zajednice, ali su u doniranju učestvovali i braća i sestre Bošnjaci iz New Yorka kao i prisutni gosti koji su time iskazali pravo islamsko bratstvo i osjećaj za ispomoć svojoj braći i sestrama u Syracuse. Na kraju programa su najistaknutijim donatorima i gostima uručeni prigodni pokloni kako bi im se izrazila zahvalnost za njihovu nesebičnu pomoć i dobročinstvo u ovoj plemenitoj akciji.
     Inače, Džematski odbor Islamskog kulturnog centra u Syracuse je već odabrao potencijalni objekat koji će, uz Allahovu dž.š. pomoć, biti kupljen od prikupljenih sredstava. Riječ je o objektu lociranom u dijelu grada u kojem su nastanjena mnoga naša braća i sestre Bošnjaci te je u tom pogledu vrlo prikladan za potrebe lokalne bošnjačke zajednice. Objekat je smješten na velikoj parceli zemljišta sa oko 60 parking mjesta i svim neophodnim uvjetima za dalje širenje i razvijanje prikladnih sadržaja kao što je igralište za djecu itd. U narednom periodu će se nastaviti sa akcijom prikupljanja ostatka sredstava neophodnih za kupovinu zgrade.

     Molimo Allaha dž.š. da pomogne našu braću i sestre u Syracuse da uspiju u ovoj plemenitoj misiji za buduće generacije Bošnjaka i općenito muslimana na području grada Syracuse.

Moamer HasanoviĆ, Ph.D.
Anaren Microwave Inc, RF Design Engineer
Syracuse University, Department of Electrical Engineering, Adjunct Professor

(www.dzemati.com)