A+ A A-

VEČE KUR'ANA U KAKNJU

     Svjesni tradicije i običaja na ovim prostorima oko pripreme i dočeka nove godine, koji u sebi sadrže postupke suprotne propisima naše lijepe vjere i činjenice da sve više prihvatamo tuđe običaje koji su suprotni vrijednostima koje njegujemo na ovim prostorima, Medžlis Islamske zajednice Kakanj je organizirao 31. 12. 2007. godine prigodnu manifestaciju "Veče Kur'ana".

     Mnogi u toj noći izgube kontrolu te se odaju nekontrolisanom ponašanju i konzumiranju zabranjenog. Govor o Isau a.s. je suprotan kur'anskom kazivanju. Sve ovo može izazvati Allahovo nezadovoljstvo i Njegovu srdžbu.

     Zato smo mi prije osam godina, odlučili da u toj noći proučimo suru «MERJEM» i istinu o Isau a.s. prenesemo na način, kako je Allah dž.š objavio, kao i druge dijelove Kur'ana, u želji da najluđu noć pretvorimo u pametnu, tražeći Allahovo zadovoljstvo i moleći Ga da budemo u Njegovoj milosti i pod Njegovim okriljem.

Foto Ve1 

     Ovo je već postala tradicija u našem gradu. Uzvišene poruke Kur'ana i prelijepi glasovi naših hafiza, plijene srca vjernika, koji u sve većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji.  Veliki broj onih koji su došli na ovu manifestaciju potvrđuje da ima onih koji poštuju principe naše vjere.  

      Ove godine gradska dvorana u Kaknju je bila mala da primi sve koji su došli da uživaju u bogatom programu u kojem su svoje učešće uzeli hfz. Aziz Alili, hfz.Mensur Malkić, učači Davud ef. Husika, Hikmet ef. Hadžiabdić, Mustafa ef. Kubat, Muhamed ef. Kubat, Mubin ef. Neimarlija, Mustafa ef. Pašić, Fadil ef. Odobašić, Taib ef. Karalić. U programu su učestvovali i članovi hora „Ak-saray".

     Nadahnut prelijepim učenjem gost predavač dr. Šefik ef. Kurdić se obratio prisutnim govoreći o ljepoti onog što se dešava na večeri Kur'ana, kao i  razvratu i svemu onom što se dešava u ovoj noći širom svijeta, gdje se napravi i učini grijeha kao ni u jednoj drugoj noći. Ako Bog da broj prisutnih na manifestaciji potvrđuje da će ovo i u buduće biti lijepa tradicija na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Foto Ve

Abdurahman ef.Zukan

www.medzlisizkakanj.com