A+ A A-

BAJRAMSKO SIJELO U NEW YORKU

     Kurban-bajram je bio razlog još jednog sijela u New Yorku. Pred sami početak Bajramskog sijela dvorana je bila već prepuna. Musafiri i džematlije ovog puta došli su oko sahat vremena ranije da bi bili među prvima u dvorani kako bi zauzeli što bolju poziciju koja će im omogućiti da prate bajramski program. Muzičari su lagahnom muzikom zagrijavali svoje instrumente za ovo veče.

     Bajramski program je vodio Samir Handanović, koji na početku programa najavio našeg najboljeg učača Kur`ana Časnog Faruka Jakirlića, koji je melodičnim učenjem kur'anskih ajeta prodro u srca prisutnih. Poznato je da je Kur`an lijek za dušu, pa i ovo veče naše duše su našle smiraj uz melodčne harfove Allahovog govora.
     Bajramsku čestitku i dobrodšlicu je uputio glavni imam BHICNY Salim ef. Cecunjanin. Dok se nakon njega obratio Vahid Durmić, predsjednik BHICNY koji je kratko obraćanje posvetio omladini, koja je bila u velikom broju na ovom sijelu na kojem su se družili i uzeli učešće. On je između ostalog najavio Skupštinu džemata koja će se održati 13. januara 2008. u 5:30 pm. Na kraju, čestitanjem Kurban-bajrama zaželio je da se svi osjećaju kao kod svoje kuće.

     Uzeir Ramić je bio zadnji govornik ove bajramske večeri. Ramić u svojstvu člana UO KBSA prenio čestitke i poruku predsjednika Emira Ramića. Ujedno objasnio je prisutnima plan i program rada KBSA. 

Zanimljiv nastup polaznika mekteba
     Vjerski dio program započeli su polaznici mektebske nastave u BHICNY. Izvođenjem ilahija, kasida i recitacija pokazali su da su spremniji i odlučniji u nastupu. Što potvrđuje da sa radom dolaze i rezultati.

KUD_Sedef_malisani_big

     Članovi KUD "Sedef" sa svojim nošnjama su bili u centru pažnje, a to su potvrdili programom koji su za ovo veče pripremili. Nakon završenog vjerskog programa "Sedeflije" su izveli nekoliko koreografija. Njihovi uvježbani pokreti izmamili su gromoglasne aplauze. Dakako, najzanimljiviji dio programa je bio kada su najmlađi polaznici Sedefa izveli jednu koreografiju.
     Za unapređenje rada "Sedefa" BHICNY je izdvojio skromnu donaciju od $400.00 kao i knjigu "LOGOR" koja je izašla u izdavaštvu web magazina Bošnjaci.net, dok je jedan od sponzora ove knjige bio BHICNY. Potrebno je imati tu knjigu u kućnoj riznici, posebno iz razloga da ne zaboravimo šta nam se dešavalo za vrijeme genocidne agresije na BiH.
     Nastavak večeri je pripalo Metku i Bubi Handanović, a učešće su uzeli i naši gosti i džematlije koji su izvođenjem sevdalinki pokazali da su tu sa nama. Najzapaženiji izvođač je bio džematlija Salko koji je sve prisutne podigao na noge.
     Najznatiželjniji i neumorni bila su naši mališani, koji su puni energije trčali po sali i očekivali kada će biti podjela bajramluka odnodno bajramskih paketića. Ovo veče za djecu uljepšali su Imer Todić sa svojom porodicom i njihovom kompanijom "AKI Cabinets", koji su bili sponzori paketića. Molimo Allaha dž.š. da ih nagradi, a i sve one koji su dali doprinosa da se ovo predivno veče održi u bajramskoj atmosferi. Posebnu zahvalnost upućujemo članovima zajednice koji su su dali nemjerljiv doprinos u organizaciji ove večeri. /DD/

(www.bosnjaci.net)