A+ A A-

BAJRAMSKA HUTBA-PORUKA MUFTIJE ŠEVKE EF. OMERBAŠIĆA

muftija-omerbasic     Bajram-namaz je obavljen u svim džamijama i mesdžidima u Republici Hrvatskoj. Centralna bajramska svečanost je održana u Zagrebačkoj džamiji gdje je bajramsku hutbu održao Predsjednik Mešihata, muftija Ševko ef. Omerbašić. 

Kurban-bajramska hutba održana 20. 12. 2007./10. 12. 1428. u Zagrebačkoj džamiji

Cijenjena braćo ovdje u Zagrebačkoj džamiji! Sestre i braćo koji nas pratite posredstvom HRT!
     Otkako je Božji poslanik Muhammed alejhis-selam druge godine po hidžri ili 624. nove ere objavio da je kraj hadžskih obreda 10. zul-hidždžeta i praznik žrtve, posvećen uspomeni na Božjeg poslanika Ibrahima i njegovog sina Ismaila, otada pa do sad proteklo je skoro četrnaest stoljeća. Kako i tada, tako i danas ovaj najveći   islamski blagdan neprekidno nadahnjuje vjernike i nudi nove spoznaje i vizije naše uzvišene vjere. Jučer i danas na Arefatu i Mekki okupilo se oko tri milijuna hadžija iz svijeta i Saudi Arabije odazivajući se pozivu na izvršenje pete islamske dužnosti.  Posebno nas raduje činjenica da je ove godine među hadžijama i dvadeset iz naše zemlje, čime će nakon povratka postati potpuni i cjeloviti pripadnici islama. Treba međutim konstatirati da unatoč do sada najvećeg broja hadžija iz naše zemlje, još uvijek se osjeća nedostatak pune svijesti kod naših muslimana prema ovoj dužnosti. Trebat će uložiti više napora kako bi kod naših vjernika sazrela svijet o obvezi hadždža. Tu je odgovorna uloga i zadaća, prije svega, nas imama i muallima, tumača vjere, kako bi svijest o ovoj obvezi došla do svih koji su je dužni izvršiti.

Cijenjena braćo!
     Kada je Svevišnji Allah džellešanuhu naložio Ibrahimu alejhis-selam da ode na mjesto današnje Mekke i sa sinom Ismailom alejhis-selam sagradi hram nazvavši ga Bejtullahom-Božjom kućom, teško da je itko mogao pretpostaviti da će Mekka i Ka'ba biti mjesto najmasovnijeg okupljanja hodočasnika, posebno s toga što je to mjesto beživotno, u pustinji i daleko od komunikacija. Otada pa do danas proteklo je preko pet tisuća godina a vjernici neprekidno dolaze hodočastiti Božju kuću, da bi svjedočili vječnost Božje istine.

Poštovana braćo!
    
Muslimani i muslimanke koji na dan najvećeg islamskog blagdana imaju slobodnih sredstava u visini cijene kurbana dužni su to učiniti, u skladu s kur'anskom odredbom u kojoj Svevišnji kaže:
     "Dali smo ti puno blagodati. Zato klanjaj i kolji (kurban). A onaj koji ti se ruga, gori je od tebe."
     Kurban je čin naše bogobojaznosti i predanosti Svevišnjemu, jer Allah kaže:
"Allah ne potrebuje meso i krv žrtava vaših. Do Allaha dopire vaša bogobojaznost. Veličajte Ga zbog darova i obraduj dobročinitelje."
     Oni koji neće ne će izvršiti obvezu kurbana, a dužni su, propuštaju najveći čin bogobojaznosti, a bogobojaznost je najsigurniji put do Božjega zadovoljstva i blagoslova, a Božje zadovoljstvo nama je prijeko potrebno. Ovom prigodom želimo zahvaliti svim muslimankama i muslimanima koji su dio kurbana darovali u fond ishrane učenika Zagrebačke medrese, polaznika vjeronauka i pomoć siromašnima. Time su učinili veliki i plemeniti čin, a Svemogući, kako kaže u Kur'anu, ne gubi iz vida nagradu dobročiniteljima.

Braćo i sestre!
     Iz citiranih, ali i drugih primjera jasno proizlazi koliko islam insistira na socijalnoj i humanitarnoj brizi prema svima kojima je potrebita pomoć. Tu brigu posebno iskazujemo tijekom bajramskih dana počevši prema našim najbližim pa sve do obilaska grobova umrlih i učenjem fatihe ili jasina, čime ih otimamo od zaborava. 

Uvažena braćo!
     Bez snažne i dobro organizirane Islamske zajednice mnoge pojedinačne i kolektivne islamske obveze ne bismo bili u stanju izvršiti, uključiv i spomenute. Iako je Islamska zajednica posljednjih godina dosta napredovala u organizaciji poslova i aktivnosti, ne možemo biti u cjelosti zadovoljni s postignutim. Pred nama je mnogo posla i zadataka na tom putu. Treba konstatirati da je poznavanje i shvaćanje islama, njegove povijesti, kulture i teologije, kod naših muslimana nedovoljno. Djelom je to rezultat objektivnih okolnosti kada je veliki procent muslimana u prošlom režimu bio sekulariziran, pa je vjera kod njih bila nazočna samo u neznatnim, uglavnom negativnim tragovima, a dijelom i našim propustima. Nakon višegodišnjih napora Islamske zajednice možemo konstatirati da je tendencija sekularizacije u nekoliko smanjena, ali je još uvijek nepoznavanje naše vjere veliko. Zbog toga i brojne nedorečenosti i teškoće u shvaćanju islama i njegovog učenja. Otuda i činjenica da samo nešto više od polovice muslimana u zemlji na neki je način vezano za Islamsku zajednicu. Tu je velika odgovornost i zadaća svih u Islamskoj zajednici, a posebno nas imama i vjerskih službenika. Moramo sve učiniti da nauk islama, njegova povijest, kultura i civilizacijska dostignuća budu dostupna svima koji se žele upoznati s njima.
     Vjeronauk je najznačajnija obveza Islamske zajednice. Preko četiri tisuće djece pohađa vjeronauk što u školama, što u mektebima. Roditelji i vjeroučitelji na ovom zadatku moraju tijesno surađivati i moramo djeci pružiti onaj vjeronauk koji će im omogućiti shvaćanje vjere u vremenu i prilikama u kojima žive. Glavni cilj vjeronauka je da pomogne djeci da uspiju u životu. Islamska zajednica mora posvetiti mnogo veću brigu mladima i njihovim pitanjima i problemima. U većini hrvatskih gradova polovica džemata u namazima su mladi, što nas raduje, ali i duži da im pružimo sve što možemo.

Uvažena braćo i sestre!
     S obzirom da ovogodišnji Kurban-bajram dolazi na kraju godine, potrebno je, makar ukratko, osvrnuti se na postignute rezultate. Unatoč objektivnim i subjektivnim teškoćama možemo biti donekle zadovoljni postignutim rezultatima u ovoj godine. Zabilježili smo najveći broj vjeroučenika u školama i mektebima otkako se vodi evidencija vjeronauka. Na poslovima vjeronauka angažiran je do sada najveći broj muallima i vjeroučitelja a izgradili smo i uredili tri nova vjeronaučna prostora.
Polučen je vrlo dobar uspjeh u organizaciji mladeži. U proljeće je na otoku Krku organizirana Druga Konferencija muslimanske mladeži u Hrvatskoj sa preko dvije stotine učesnika iz svih medžlisa. Bilo je veliko zadovoljstvo slušati i pratiti njihova razmišljanja i rasprave po brojnim pitanjima naše vjere.
     Prošle godine smo otvorili tri nova mesdžida; u Karlovcu, na otoku Krku i Bogovolji, i time uvećali prostor za preko 500 četvornih metara. Najvećim uspjehom smatramo što smo ove godine započeli i završili gradnju Dječjeg centra u Zagrebu, prvog takve vrste u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Vjerujemo da će Centar prvu djecu primiti na cjelodnevni boravak već početkom slijedeće godine čime roditeljima pomažemo u zbrinjavanju i odgoju njihove djece.
Poštovane majke i sestre! Cijenjena braćo! Draga djeco!
     U Ime Islamske zajednice najsrdačnije Vam čestitam bajramske blagdane. Prije svega Vama starijima, Vama koji ste prikovani za bolesničke postelje s željom da čim prije ozdravite, Vama pripadnicima Hrvatske vojske i policije, Vama koji niste u mogućnosti biti u džamijama i mesdžidima zbog neizostavnih radnih zadataka, Vama u zatvorima na izdržavanju kazne. Molim Svevišnjega da ispuni Vaše nade, želje i dove.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
KULLU AMIN VE ENTUM BISIHA VES-SELAME VEL-AFIJE
URIME ME FAT BAJRAMIN
BAHTALO BAJRAMO

(www.islamska-zajednica.hr)