A+ A A-

BAJRAMSKI PRIJEM KOD NAČELNIKA OPĆINE BOSANSKA GRADIŠKA ZA PREDSTAVNIKE MEDŽLISA IZ-e

     Dan uoči Kurban-bajrama načelnik Općine Bosanska Gradiška Nikola Kragulj priredio je svečani prijem u povodu Kurban-bajrama za predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Bos. Gradiška. Na prijemu su bili gosp. Ismet Raković predsjednik Medžlisa, h. Besim ef. Šeper izaslanik glavnog imama h. Zejnil ef. Latifovića i sekretar Medžlisa.

B.gradiska

     Predstavnici Medžlisa su istakli zadovoljstvo saradnjom između Medžlisa i Općine Bosanska Gradiška te ukazali na pojedine probleme koje treba riješiti, kao što su rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, oblast pogrebne djelatnosti i obnova infrastrukture na područjima gdje žive Bošnjaci.

     Načelnik Općine ovom prilikom je istakao da ga raduje dobra saradnja sa Islamskom zajednicom u našem gradu, naglasivši da je nedavno uspješno vraćena zgrada Medrese u Bosanskoj Gradišci njenom stvarnom vlasniku tj. Islamskoj zajednici. Prema riječima načelnika, Općina će pomoći da se zgrada obnovi, jer Medresa je od historijskog značaja za Bosansku Gradišku. Načelnik je naglasio da je ostalo još nekih sitnih detalja koje treba rješavati po pitanju zemljišta Islamske zajednice u samom centru grada i izrazio nadu da će i ovo biti riješeno na obostrano zadovoljstvo, a nikako na štetu jednih prema drugima.

     Bitno je istaći da su ovaj prijem kod načelnika popratili svi lokalni mediji i prenijeli ga kao centralnu vijest u svojim informativnim emisijama, što nije bio slučaj ranije.

     Inače Kurban-bajram na području Medžlisa IZ-e Bos. Gradiška obilježava se dostojanstveno i, za razliku od prošlih godina, kolje se veći broj kurbana. Bajram-namaz se klanjao u svih deset džamija na području Medžlisa.

Senad Rekić