A+ A A-

BAJRAMSKA ČESTITKA GLAVNOG MUFTIJE ZUKORLIĆA

muftija_002     Muslimani u Srbiji i ovaj Bajram dočekuju u atmosferi obespravljenosti Islamske zajednice i nastojanja cijepanja džematskog i imamskog bića, temelja našeg opstanka i jedinog stožera stoljetnjeg okupljanja muslimana.

     Od strane Ministarstva vjera i lokalnih samouprava u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici brutalno se krši Ustavom garantovana autonomnost Islamske zajednice i zakonska obaveza pružanja zaštite njenim legalnim i legitimnim organima.

     Zato pozivam Predsjednika Republike i Vladu da u skladu sa Ustavom i Zakonom Islamskoj zajednici obezbijede ravnopravan status sa ostalim tradicionalnim crkvama i vjerskim zajednicama kako bi i muslimani mogli nastaviti učestvovati u izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti svih građana ove zemlje u duhu tradicionalnih islamskih vrijednosti tolerancije i mira.

     Ovom prilikom odajem najveći stepen priznanja džematlijama, imamima i muderisima na vjerskoj svijesti i odlučnosti koju su pokazali na putu očuvanja jedne i jedinstvene Islamske zajednice.

     Ma koliko izgledalo teško, svi muslimani i svi dobri ljudi i ovog Bajrama imaju mnogo razloga da se raduju.

     U duhu kurbana - žrtve nastavićemo svoj put odbrane islama, Islamske zajednice i našeg dostojanstva. A u znaku hadža (ihrama, Arefata i tavafa) gradićemo naše jedinstvo.

     U tom svjetlu BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.