A+ A A-

OBAVIJESTI O BAJRAMU U ZEMLJAMA REGIONA

bajram     Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj obavještava muslimane i muslimanke da je ovogodišnji Kurban-bajram 20., 21., 22. i 23. prosinca.

     U ovoj obavijesti se dalje ističe: "Svim muslimanima i muslimankama želimo da ga provedu u zdravlju i sreći i molimo Uzvišenog Allaha da našim hadžijama i hadždžama pomogne da veličanstvene obrede hadždža obave što lakše i da im taj ibadet ukabuli. Naše susjede pozivamo da se pridruže našem veselju."
     Sabah-namaz će se u mesdžidima i džamijama u Republici Hrvatskoj klanjati u 7,oo sati a bajram-namaz u 8,15 sati.

     Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji obavijestio je da je Kurban bajram 20 decembra i da će se bajram-namaz klanjati u 8 sati i 19 minuta na 15 lokacija u Sloveniji: Ljubljani, Jesenicama, Mariboru, Kopru, Kranju, Škofjoj Luci, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Kočevju, Novom Mestu, Trbovlju, Velenju, Celju, Tržicu.

     Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u svojoj obavijesti ističe da, shodno Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama nastupa u četvrtak, 20. decembra. U Novom Pazaru Mešihat Islamske zajednice u Srbiji organizovat će vatromet, a prve večeri ovog blagdana bit će upriličen tradicionalni bajramski prijem kod glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića.

     Također Mešihat Islamske zajednice Crne Gore u saopćenju ističe, na osnovu šerijatskih pravila Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori oglašava da je prvi dan Kurban-bajrama u četvrtak 20. decembra 2007. godine. Bajram namaz će se u Podgorici klanjati u 7:52.