A+ A A-

U SANDŽAKU SE PLANSKI STVARA ATMOSFERA NEPOVJERENJA I STRAHA

sonja_biserko     Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocjenila je da su ljudska prava u Sandžaku u apsolutnoj regresiji. Ona je radiju Sto plus izjavila da je Sandžak posljednjih godina pod specijalnim režimom, da je stvorena represija i atmosfera koja je doprinjela razbijanju bošnjačke zajednice.

     ''Događaji koji su se dešavali u ovoj regiji posljednjih par godina su pripremljeni za slučaj nekog vanrednog stanja, ukoliko to bude trebalo Vladi Srbije, nakon što bude riješen status Kosova'', ocjenila je Biserko. Ona je dodala da se u Sandžaku planski stvara atmosfera nepovjerenja i straha, u skladu sa politikom koja je svih ovih godina vođena prema ovoj regiji, kao muslimanskoj enklavi. ''Na žalost ni lokalni politički lideri, pa ni elita, nisu pokazali dovoljno odgovornosti da se nose sa problemima regije'', istakla je Biserko.

     Ona je rekla da je vlast u Beogradu uspjela da monopoliše sva dešavanja u zemlji i da je to interna agresija, a da se sve dešava u sjenci kosovskog pitanja. ''Zatvoren je medijski prostor i bilo koji prostor gdje se može iznjeti i čuti javno neko drugo mišljenje po bilo kom pitanju'', dodala je Biserko.

(www.islamskazajednica.org)