A+ A A-

NOVE FETVE VIJEĆA ZA FETVE

images     Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je tri nove fetve: o bedeluku, o spajanju namaza i o upotrebi muzičkih instrumenata u džamijama.

     Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 8. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 3. decembra 2007. godine, odnosno 23. zu-l-ka'de 1428. h. godine, na osnovu izloženog referata fetva-i emina dr. Enesa Ljevaković na temu «Zamjenjivanje u hadždžu - bedeluk» i provedene diskusije, a povodom zahtjeva Rijaseta Islamske zajednice u BiH da razmotri ovo pitanje, donijelo je fetvu kojom se detaljnije preciziraju uslovi i način obavljanja bedeluka.

     Također na istoj sjednici Vijeće za fetve, nakon izloženog referata bihaćkog muftije Hasana ef. Makića na temu «Upotreba muzičkih instrumenata u izvođenju programa u džamijama i organiziranje programa u džamijama od strane derviških redova» i provedene diskusije, a povodom upita Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, donijelo je fetvu prema kojoj nije dozvoljena upotreba muzičkih instrumenata (def, tarabuk i sl.) u džamiji zato što to narušava džamijski ambijent i što je u suprotnosti sa osnovnom namjenom i misijom ove časne islamske institucije, a to je klanjanje namaza, islamsko obrazovanje i edukacija i vršenje ostalih oblika islamskog rada i aktivnosti u duhu šerijatskih propisa.

     U trećoj fetvi Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na osnovu izloženog referata tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovića na temu «Propisi o spajanju namaza» i provedene diskusije, precizirane su kategorije kojima je dozvoljeno spajanje namaza kada su za to stvoreni predviđeni uslovi.

     Detaljnije o navedenim fetvama vidjeti u sekciji Tekstovi, kategorija Fetve/Rezolucije na adresi,

http:rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=10&id=47&Itemid=79