A+ A A-

BAJRAMSKA ČESTITKA-PORUKA GLAVNOG IMAMA IZB U SAD

senad_agic      "Stanje u kojem se danas nalaze Bošnjaci, odnosno muslimani Mostara i Hercegovine je deprimirajuće i bezizlazno. Oni su postali manjina na ovim prostorima. Trebinje, Bileća, Gacko, Nevesinje, Ljubinje, gdje je nekada bilo sjedište kadiluka, gradovi su RS-a, koji su zbog etničkog čišćenja pusti od muslimana. Muslimani su postali manjinski narod i u Čapljini i Stocu, dok se Mostar, nakon svega što je proživio, želi pretvoriti u hrvatski stolni grad. Nama ovo okruženje nije nimalo naklonjeno." - Muftija mostarski h. Seid-ef. Smajkić

     Dragi moj muftija, potpuno razumijem Tvoju deprimiranost i žaljenje za gubitkom našeg bošnjačkog i islamskog identiteta u prelijepoj Hercegovini. Mislim da ni Tebe a ni sve one koji tako misle i osjećaju niko ne može bolje ni shvatiti ni utješiti od nas, koji u dalekoj Americi prolazimo kroz slične i još teže i bolnije procese odrođavanja od našeg islamskog i kulturnog identiteta.
     Neka Tebi za utjehu, a našim u izbjeglištvu kao budilnik, posluže ovi, do bola, tužni naši statistički podaci:
1. Ni poslije golgote u BiH i 11. septembra u Njujorku, Bošnjaci u Americi se još uvijek nisu u dovoljnom broju osvijestili. Tako, 90% djece Bošnjaka u Americi nije obuhvaćeno nijednom formom učenja o svojoj vjeri!!!???
2. 50% bošnjačke omladine se ne pojavljuje čak ni na Bajram-namazima!!!???
3. U jednom gradu u SAD i do 300 Bošnjaka, tek 10 godina po dolasku u ovaj grad, prešlo je u jehovine svjedoke!!!???
     Dragi moj muftija, dragi naši zemljaci u Hercegovini, Vi, koji ste nama u izbjeglištvu, po sudbini koja Vas je zadesila u domovini, najbliži, kao i Vi, svi moji sunarodnjaci razasuti od Mašrika do Magriba, čestitam Vam nastupajuće Kurban-bajramske mubarek dane i poklanjam ove divne stihove, koje tako nadahnuto i sjetno interpretira naš Al Dino:
Lijepo je doć' u svoju čaršiju,
lijepo je imat svoju avliju, malu, ali ipak dragu,
i majku na kućnom pragu da te dočeka.
Lijepo je doć' u svoju čaršiju,
k'o pobjednik se vratiti,
s ljudima znati kafu popiti i bol i radost podijeliti,
ne možeš sam umrijeti.
Ovdje su djedovi mi stari sjeme posadili,
amanet najljepši mi dali da ovdje ostarim, u Bosni.

B A J R A M M U B A R E K O L S U N!
Senad-ef. Agic, Glavni imam

(www.dzemati.com)