A+ A A-

NOVO IZ EL-KALEMA: U PRODAJI MUQADDIMA NA BOSANSKOM JEZIKU

     Značajan trud oko pripreme i izdavanja prijevoda Muqaddime na bosanskom jeziku okrunjen je distribucijom i stavljanjem u prodaju ovog značajnog i, neosporno,  jednog od temeljnih djela islamske klasične misli.  

     El-Kalem - izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 35. godišnjicu svoga postojanja obilježio je na dostojan način - izdao je čuvenu Muqaddimu Ibn Halduna - rođenog u Tunisu 1332., umro u Kairu 1406. godine - po ocjeni mnogih stručnjaka utemeljitelja savremene sociologije.

     Muqaddima je štampana u dva obimna toma u tvrdom koričenju, na ukupno 1277 stranica u B5 formatu, a u povodu 600 godina od autorova preseljenja na Ahiret.

     Djelo se bavi problemima historije općenito i sastavni je dio obimnog Ibn Haldunovog djela Historija, koje se, pored nje, sastoji od još tri knjige. Ova "prva knjiga" poznata kao Muqaddima (Uvod) sadrži, kako ju je nazvao njezin autor, "novu nauku o kulturi".

 

Muqaddima1 dio
     Muqaddima i danas izaziva veliko interesovanje širom svijeta. Objavljivanje ovog djela ne samo da daje značajan doprinos ukupnom bosanskohercegovačkom izdavaštvu, ono će imati i izvanredne naučne i kulturne konzekvence, budući da interes za njim ne postoji samo u univerzitetskim ili užim krugovima obrazovanih, već i znatno šire. Stoga će ovaj prijevod zadovoljiti već davno naraslu potrebu i interes da se upoznavanje s Ibn Haldunom izvrši na najadekvatniji način.

 

     Prijevod je sačinio dr. Teufik Muftić, a redakturu izvršio dr. Amir Ljubović.

     Cijena kompleta u pretplati je bila 100 KM, a nakon izlaska iz štampe Muqaddima košta 250 KM.

Muqaddima2 dio