A+ A A-

VISOK STEPEN INTERESOVANJA STRANIH DIPLOMATSKIH PREDSTAVNIŠTAVA ZA ISLAMSKU ZAJEDNICU U SRBIJI

     Predstavnici stranih diplomatskih predstavništava u Beogradu pokazuju visok stepen interesovanja za položaj Islamske zajednice u Srbiji, posebno u svjetlu napada na institucije i rukovodstvo Islamske zajednice. 

Glavni muftija primio delegaciju Ambasade SAD-a

     Glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić je u utorak 4. decembra primio delegaciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa zamjenikom ambasadora gospođom Dženifer Braš.

     Tom prilikom vođeni su opsježni razgovori, posebno o napadima na Islamsku zajednicu koji su aktuelni posljednja dva mjeseca, o čemu se diplomatska delegacija posebno interesovala.

amer_posjeta )

     Gosti su se takođe detaljno informisali o opštoj političkoj situaciji u Sandžaku, kao i ponašanju organa lokalne samouprave.

     Pokazan je visok stepen interesovanja o ponašanju policije, tužilaštva i pravosuđa u vezi sa događajima u Islamaskoj zajednici proteklih sedmica. 

Francuski ambasador posjetio Mešihat

     Dana 4. decembra u sjedištu Islamske zajednice u Novom Pazaru, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić sastao se ambasadorom Republike Francuske gospodinom Žan Fransoa Teralom.

     U skoro dvočasovnom razgovoru sagovornici su razmatrali aktuelno stanje u Islamskoj zajednici izazvano pokušajem njenog cijepanja. Tom prilikom poseban značaj posvećen je svim akterima koji su učestvovali u napadu na Islamsku zajednicu, kao i pozadini tih aktivnosti.

     Ugledni francuski diplomata je pokazao visok stepen interesovanja za opštu stabilnost u Sandžaku i poguće refleksije nakon konačnog rješenja statusa Kosova.

     Pokazano je intereovanje i za stvarni uticaj ekstremnog vjerskog faktora na društvo u Sandžaku.

     Razgovori su vođeni i o inicijativama pokrenutim u cilju rješavanja vjerskog statusa muslimana u Francuskoj, kao i potrebnim koracima za reorganizaciju islamskih organizacija i zajednica u Evropi u pravcu koordinacije interesa evropskih muslimana, što je neophodno kako za muslimane tako i za stabilnost u Evropi.

     Visoki gost se interesovao za odnos državnih organa prema posljednjim događajima u Islamskoj zajednici. Sagovornici su se saglasili da je u cilju rješavanja ovih problema prva pretpostavka poštivanje postojećih zakona.

(www.islamskazajednica.org)